Trading

Az olajárak emelkedése hozzájárul a globális inflációhoz

NRGreport | 2021.07.03. 10:52

Hétfőn folytatódnak az OPEC +tárgyalások, ám még mindig kérdés, hogy sikerül-e megállapodni.A csütörtökön megkezdett, pénteken folytató tárgyalássorozat során egyelőre sikerült egyhangú döntést hozni az olajkitermelés új menetrendjéről, mert az Egyesült Arab Emírségek blokkolta a paktum egyes pontjait.

Ez az egyhelyben állás késleltetheti, hogy meginduljon a nagyobb mennyiségű kitermelés, ami lehűtené végre a megemelkedett olajárakat, amelyek az elmúlt napokban 2,5 éves csúcsra emelkedtek.

Alku nélkül az OPEC + szövetség szigorúbb korlátozásokat tarthat fenn a kibocsátás terén, miközben az olajárak hordónként már 75 dollár körül mozognak, ami több mint 40% -os növekedést jelent csak az idén.

Az olajárak emelkedése hozzájárul a globális inflációhoz, lassítja a koronavírus válságából kilábaló gazdasági fellendülést.

A kőolaj-exportáló országok, Oroszország és szövetségeseik szervezetét tömörítő OPEC + pénteken megszavazta a kibocsátás napi 2 millió hordóval (bpd) történő növelését 2021 augusztusától decemberig, és a fennmaradó csökkentések meghosszabbítását 2022 végéig.

Az Egyesült Arab Emírségek abba beleegyezett, hogy több olajat engedjen piacra, de nem volt hajlandó támogatni a meghosszabbítás ügyében még hezitált.

A tárgyalások hétfőn folytatódnak – áll az OPEC + közleményében.

Alternatív megoldásként a csoport megállapodhat abban, hogy 2021 végéig növeli a kibocsátást, de elhalasztja a tárgyalást az ügylet meghosszabbításáról 2022 április után. Az OPEC + forrásai szerint az Egyesült Arab Emírségek is ezt javasolta.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.