Vállalatok

Mérföldkőhöz érkezett a szerb-magyar gázvezeték építése, az „aranyvarrat” után élesedhet a hatodik betáplálási pont

NRGreport | 2021.07.04. 10:48

Fontos mérföldkőhöz érkeztek a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatai. Július 4-én, vasárnap délelőtt sor került az úgynevezett aranyvarrat elkészítésére, azaz a Magyarországról átsajtolt csővég, illetve a szerb fél által lefektetett csővezeték végeinek összehegesztésére. Az ünnepélyes eseményen az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a szerb-orosz Gastrans vezetői közösen vettek részt. 

2020 tavaszán kezdődtek meg a szerb-magyar interkonnektor építési munkálatai, majd megszületett a két ország közti összekapcsolási megállapodás. Mostanra a mintegy 15 kilométernyi szakasz munkálatai már a befejezés felé tartanak, jelenleg épp a nyomvonali kivitelezés zajlik Kiskundorozsma térségében.

Az „aranyvarrat” elkészülése egy szimbolikus, ugyanakkor fontos technikai pillanat: a magyar oldalon épülő szakasz műszakilag ezáltal kapcsolódik össze fizikailag is azzal a szerb nagynyomású földgázvezeték-rendszerrel, amely a közeljövőben jelentős földgázmennyiséget szállíthat Magyarország és Közép-Európa irányába.

Hazánkban a nagy nyomású földgázszállító vezetékrendszer látja el a földgázkereskedőket és egyetemes szolgáltatókat, az erő- műveket és az ipari fogyasztókat (közvetlen szállítóvezetéki felhasználók). Jelenleg Magyarország felé öt határkeresztező betáplálási pont működik: Beregdaróc (Ukrajna felől), Mosonmagyaróvár (Ausztria felől), Drávaszerdahely (Horvátország felől), Csanádpalota (Románia felől) és Balassagyarmat (Szlovákia irányából).

 

forrás: FGSZ

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínen elmondta, hogy a vezetékek találkozása sokéves előkészítés és komoly közös munka eredménye. „Ez az összeköttetés lehetővé teszi, hogy létrejöjjön Magyarországon a hatodik nagy betáplálási pont, mellyel garantálhatjuk az ország ellátásbiztonságát, valamint azt, hogy a kereskedők a számukra legelőnyösebb forrásból szerezhessék be a kívánt mennyiségeket”.

A jelentős mennyiségű földgáz jövőbeni szállítását lehetővé tévő projekt Magyarország ellátásbiztonságának és ellátási útvonalainak diverzifikálása szempontjából is meghatározó. E jelképes momentumot az FGSZ Zrt. és a szerb-orosz Gastrans vezetői közösen ünnepelték meg a helyszínen, az aranyvarrat felett. Dušan Bajatović, a Gastrans igazgatója emellett kiemelte, hogy az együttműködés a projekt során mindvégig kiváló volt a magyar kollégákkal és az FGSZ-szel egyaránt.

fotó: FGSZ/MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal még 2020-ban kötelezte a magyar földgázszállítót egy új szerb-magyar határkeresztező vezeték kiépítésére annak érdekében, hogy megvalósulhasson a hozzáférés a déli irányból érkező forrásokhoz. A MEKH közzétett határozata szerint évi 6 milliárd köbméter kapacitással rendelkező kiskundorozsmai szerb-magyar betáplálási ponttal és hozzá kapcsolódó 15 kilométeres vezetékszakasszal bővíti ki a földgázszállító-vezetékek és a betáplálási pontok listáját.

Ferencz I.Szabolcs az NRGreport megkeresésére elmondta, hogy 

"A szimbolikus aranyvarrat elkészülése a nemzetközi együttműködés ékes példája. Az FGSZ Zrt. és a Gastrans, Magyarország és Szerbia együtt fáradozik a régió ellátásbiztonságának fokozásáért, mely e jelképes gesztussal a mai napon egy új szakaszba lépett"

A fejlesztés a magyar oldalon mintegy 20 milliárd forintból valósul meg, a teljes költség pedig a jövő évre tervezett utómunkálatokkal várhatóan 23 milliárd forint lesz. 

A tervek szerint a projekt átadása 2021 októberében várható.

————————-

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET IS:

– A jelenleginél is több földgázt fogyaszthatunk 2030-ban

– Az FGSZ már vizsgálja a hidrogén távvezetéki szállíthatóságát

– Hidrogént keverne a földgázhoz az MVM és az FGSZ

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.