Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Törökország nem nyugszik: továbbra is gáz után fog kutatni a közép-mediterrán térségben

NRGreport | 2021.07.04. 15:45

Törökország folytatja az olaj- és gázfeltárásokat a Földközi-tenger keleti részén – mondta Tayyip Erdogan elnök pénteken, felizzítva ezáltal az Európai Unióval és Görögországgal fennálló feszültségeket – pont miközben megpróbálják helyrehozni a megromlott kapcsolatokat.

Törökország szinte háborús ellentétben áll az EU két tagállamával, Görögországgal és Ciprussal az energiaforrásokért folytatott harcban.

Az elmúlt években több part menti ország, köztük Görögország, Ciprus és Törökország, is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett földgázmezőre.

fotó: atalayar.com

A feszültség tavaly lángolt fel, amikor a török és a görög haditengerészet fregattja is követte a szénhidrogén után kutató hajókat.

Erdogan most az északnyugati Sakarya tartományban szólalt fel, ahol elmondta, hogy igenis folytatja Törökország jogainak védelmét a régióban.

"Bármilyen jogaink is vannak, élni fogunk vele így vagy úgy. Folytatni fogjuk az olajkutatásainkat a Földközi-tenger keleti részén, Cipruson és gyakorlatilag minden tengeren" – hangsúlyozta. Az időtávot nem ismertette.

A törökök  feltáró fúrásai kiváltották a térség országainak a haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint is sértik a kutatások a nemzetközi jogot.

Az EU vezetői büntetőjogi intézkedésekkel fenyegették meg Ankarát az offshore tevékenységei miatt, erre Törökország egy időre kivonta kutatóhajóját a vitatott vizekről.

Ankara azóta a kapcsolatok javításán dolgozikMiután Törökország az uniós fenyegetést követően visszahozta Oruc Reis nevű hajóját a kikötőbe novemberben, Ankara felmelegítette a közvetlen tárgyalásokat Athénnal. A két fél január óta két ízben ült le tárgyalni egymással, ám azt is hozzátették, hogy azonnali eredményekre nem kell számítani.

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.