Fenntarthatóság

15 millió embert érint az éghajlatváltozás következtében emelkedő tengerszint 2030-ra

NRGreport | 2021.07.06. 05:53

A Greenpeace East Asia nevű környezetvédelmi NGO új elemzése a szélsőségesen emelkedő tengerszint gazdasági hatásait vizsgálta meg hét ázsiai városban. Hongkong, Bangkok, Tokió, Jakarta, Szöul, Tapei és Manila lesz igazán bajban.

Ez az első, térbeli nagyfelbontású adatsor, amely képes az áradás miatt nagy kockázatnak kitett városokat lemodellezni. Az így készült riport hét ázsiai várost azonosított be partvonalak közelében, amelyek egyben gazdasági központok is, és.

Az alábbi hét városban 15 millió ember fog olyan területeken lakni 2030-ban, amelyek a tengerszint emelkedése és az erősödő trópusi viharok miatt árvízveszélynek vannak kitéve, súlyosan érintve a GDP-t is.

Hongkong

Hongkongban meglehetősen gyakoriak a trópusi ciklonok és viharos hullámok, és nem ritka, hogy a tengerszint több mint 3 méterrel is meghaladhatja az árapály szintjét. Ez azt jelenti, hogy a város szárazföldi területének körülbelül 2% -a a tengervíz szintje alá kerülhet, ha 2030-ban bekövetkezik egy komolyabb áradás. Ez önmagában 90 000 embert érint majd, és 2,24 milliárd dolláros veszteséget számolt rá az elemzés.

Bangkok

Bangkokban szárazföldi területének több mint 96% -át fenyegeti árvízveszély. Ez a terület lakó- és kereskedelmi területeket egyaránt magában foglal a város központjában. A puha talaj, az erős urbanizáció és a föld megsüllyedése miatt a tengerszint emelkedése és a parti áradások 10,45 millió embert és összesen 512,28 milliárd USD-t érinthetnek.

Jakarta

Jakarta szinté súlyos áradásokat szenved el a heves esőzések, magas folyóvíz-kiáramlás és dagályok miatt. A tengerszint emelkedése és süllyedése miatt a város teljes szárazföldi területének körülbelül 17% -a veszélyeztetett, ebből leginkább az északi rész. A lakó- és kereskedelmi épületektől a part menti bevásárlóközpontokig, a Nemzeti Emlékműig és a dzsakartai városházáig található területeket egyaránt súlyosan érinti – beleértve 1,80 millió ember életét, összesen közel 70 milliárd USD veszteséget előrevetítve.

"Ebben az évtizedben az ázsiai parti városok veszélyben vannak a tengerszint emelkedése és az erősödő viharok miatt, amelyek  kihatnak otthonainkra, biztonságunkra és megélhetésünkre"

– mondta Mikyoung Kim, klímavédelmi "sürgősségi" projektvezető közleményében a kelet-ázsiai Greenpeace-nél.

forrás: asia.org

Tokió

Itt a szárazföldi terület körülbelül 4% -a veszélyeztetett, különösen az Arakawa folyó és az Edogawa folyó közötti szakaszon. Néhány alacsonyan fekvő területhez tartozik Sumida, Koto, Adachi, Katsushika és Edogawa, ahol a szárazföld 70% -a már a tengerszint alatt van.

A másik veszélyeztetett terület a Kasai Rinkai Park, amelyet a Tokió-öböl partvidékén újrahasznosított földterületen alakítottak ki, valamint az Arakawa-folyó mentén található folyóparkok, amelyek jól ismert turisztikai desztinációk, különösen a tavaszi cseresznyefavirágzás idején.  

Közel 1 millió ember szenvedheti el a tengerszint emelkedését, ennek eredményeként 68,19 milliárd dollárt is elérhet a veszteség.

Tajpej

A tajvani Központi Meteorológiai Iroda (CWB) adatai szerint évente átlagosan négy tájfun söpör végig a városon. Tajpej központi pályaudvarát, Tajvan északi részén található fontos közlekedési csomópontot és a történelmi Datong körzetet érintik az áradások, illetve Tajpej nyugati része, különösen a Tamsui folyó mentén fekvő területek, a város más régióinál jobban szenvednek majd károkat a tengerszint megemelkedésével. Tajpej szárazföldi területének 17% -a maradhat a tengervíz alatt, és előrejelzések szerint Tajpej teljes GDP-jének 24% -a van veszélyben.

Manila

A Manila-öbölben a tengerszint évente eleve 13,24 mm-rel emelkedik, mindeközben a talajvíz túlzott kitermelése miatt a Manila metró évente 10 cm-es sebességgel süllyed.

Az előrejelzések szerint a történelmi nevezetességek és olyan híres turisztikai célpontok, mint a Binondo, az Intramuros és a Malacanang-palota érintve lesz. A Jose Rizal Nemzeti Emlékmű a Luneta Park szintén, amely Ázsia egyik legnagyobb városi parkja, és különböző vadon élő állatfajoknak ad otthont. Földterületének csaknem 87% -áról beszélünk, mintegy 1,54 millió lakossal, akikre veszélyt jelenthet.

Szöul

Szöulban földterületének körülbelül 3% -a veszélyeztetett – a nyugati rész, elsősorban a Han folyó déli partján fekvő Gangseo-gu és az Anyangcheon folyó mindkét partja víz alá kerülhet.

A Gimpo Nemzetközi Repülőtér északnyugati pereme és a vándorló madárfajoknak otthont adó Gangseo Marsh Ökológiai Park is kárt szenvedhet.

Mikyoung Kim hozzátette:

"A kormányoknak haladéktalanul be kell zárniuk a folyamatban lévő összes új széntüzelésű erőművet, és fel kell gyorsítaniuk a tiszta és megújuló energiára való átállást. Városaink lakossága veszélyben van az áradások miatt, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy várakozzunk."

illusztráció: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.