Rezsi

Marad a szaldó: ezt kell tennie, ha napelemet szereltet be

NRGreport | 2021.07.06. 03:00

A 2021. július 1-jét követően telepített otthonfelújítási támogatással megvalósuló napelemekre eredetileg új elszámolási rendszert vezettek volna be, amely nem teszi lehetővé az éves szaldóképzést, ám a kormány ezen végül az utolsó pillanatban módosított.

Mint már korábbi cikkünkben is megírtuk, a támogatásból megvalósított napelemes rendszerek esetén júliustól megszűnt volna a szaldós elszámolás, de a kormány június 30-án kiadott rendeletmódosítása alapján, még nem kerül bevezetésre az elszámolást érintő módosítás. Mindez azt jelenti, hogy a bruttó elszámolás egyelőre még nem lép életbe.

Házi Ádám napelemszakértő, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, a szaldó elszámolás előnye, a nulla forintos villanyszámla lehetősége. Ez a szaldó elszámolás kivezetésével tulajdonképpen megszűnt volna, hiszen nulla költségű számla a bruttó elszámolásnál, csak úgy lenne megoldható, ha nagy mennyiségű energiát lehetne eltárolni. Ehhez azonban túlméretezett napelemes rendszerre lenne szükség és még úgy sem lenne ugyanolyan rentábilis a beruházás. A szaldó kivezetés elhalasztása, ezért tehát egy komoly könnyítés, így várhatóan felhajtóereje is lesz, a napelemes szegmens térhódítása minden korábbinál jobban felerősödhet.

A Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta, bármikor lehet újabb változás, hiszen a részletek egyelőre nem ismertek, nem tudni, mikor állunk át hazánkban bruttó elszámolásra. Éppen emiatt érdemes az otthonfelújítási támogatást igénybe véve mielőbb beruházni egy napelemes rendszerbe.

„Ez azért is egy kiváló lehetőség, mert míg önerős beruházásnál, szaldós elszámolásban 10-11 év alatt térül meg a napelemes rendszer, a kormányzati támogatásokkal ez 5-6 évre csökken, de ha a későbbiekben bruttó elszámolás lesz, akkor legrosszabb esetben önerős beruházásnál 20-30 évre is kitolódhat németországi adatokon alapuló becsléseink szerint" – nyilatkozta.

Aki most szereltet be napelemet, annak célszerű lehet a már megkötött szerződést módosítania, hogy a kapott számlák elszámolhatók legyenek a felújítási támogatással. Házi Ádám hozzátette, júliusban rengeteg elszámolási kérelem érkezett be a szolgáltatókhoz, de a határidő kitolásával nem kell kapkodnia senkinek, aki most szeretné beadni az elszámoló számlákat a támogatásról. A halasztással jut idő akár több beruházást is megvalósítani egyszerre.

 

Fotók forrása: Wagner Solar Hungária Kft.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.