Trading

Összeomlottak az OPEC+ tárgyalások, három éve volt utoljára ilyen magas az olajár

NRGreport | 2021.07.06. 14:44

Az olajárak többéves csúcsra emelkedtek, miután az OPEC + tárgyalásokon nem született megegyezés. Napok óta tartanak próbálnak dűlőre jutni arról, hogyan tudják a termelők az egyre növekvő globális kínálatot kielégíteni, és mi legyen ehhez képest milyen mértékben növeljék a termelést.

A Brent nyersolaj ára elérte a 77,84 dolláros csúcsot: ezt a szintet 2018 októbere óta nem láttuk. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) 76,91 dollárra emelkedtek, ami 2014 novembere óta a legmagasabb.

Az OPEC + miniszterei, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és az Oroszország vezette szövetségesek hétfőn felhagytak a tárgyalásokkal, mivel nem sikerült megszüntetni a csoporton belüli megosztottságot.

A további tárgyalások időpontját nem jelentették be.

Az Egyesült Arab Emírségek közölte, hogy a kibocsátás növekedésével együtt tudni élni, de elutasította a 2022 végéig szóló hosszabbítást.  

A várakozások szerint még ebben a hónapban folytatódhatnak a tárgyalások. Addig egyelőre nem tudni, hogy emelkedik a termelés vagy a jelenlegi korlátok életben maradnak.

A Goldman Sachs szerint a tárgyalások összeomlása bizonytalanságot okoz, és továbbra is kitartanak a 80 dolláros hordónkénti Brent-árra -valamint a jövő év eleji fokozatos növekedésre – vonatkozó jóslatuk mellett.

A Biden-adminisztráció kompromisszumos megoldást sürget a tárgyalásokon – közölte a Fehér Ház szóvivője hétfőn.

Ihsan Abdul Jabbar iraki olajminiszter hétfőn kijelentette, hogy országa nem szeretné, hogy az olajár a jelenlegi szint fölé emelkedjen, és remélik, hogy 10 napon belül meghatározzák az új OPEC + találkozó időpontját.

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET IS:

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.