Fenntarthatóság

Több százezer villámot okoztak a kanadai bozóttüzek

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.07. 07:55

Kanadát is óriási hőhullámok sújtják jelenleg, és a pokoli időjárás következményei még a meteorológusokat is meglepik: a tomboló bozóttüzek több százezer villámot szabadítottak az országra.

Ahogy a rekordmeleg hőmérsékletek elérik az Egyesült Államok északnyugati területeit is, úgy kúsznak tovább Kanada felé, ahol komoly bozóttüzeket okoznak. Már magában ez is komoly környezeti probléma, hiszen felégeti a vegetációt, és extra szén-dioxidot enged a légkörbe, de Kanadát duplán sújtja a természet: a tüzek hatására ugyanis olyan zivatarfelhők alakulnak ki, amelyekből rengeteg villám képződik. Ez pedig egy ördögi kör, mivel a villámok újabb bozóttüzeket gyújthatnak.

A felhőfajta neve Cumulonimbus flammagenitus, vagyis füstviharfelhő, és az átlagember leginkább katasztrófafilmekben találkozik vele: ez az az óriási füst- és felhőgomolyag, ami egy-egy tűzeset vagy robbanás felett kavarog, és apokaliptikus villámok jelennek meg benne. A füstviharfelhő a zivatarfelhők egyik formája, melyet vulkanikus tevékenység, tűzvész vagy ipari tevékenység válthat ki. A füstviharfelhő a legszélsőségesebb megjelenési formája a füstgomolyfelhőknek. A füstviharfelhők elérhetik a troposzféra legfelső határát, sőt egyes esetekben akár a sztratoszféra alsóbb rétegeiig is feljuthatnak. Ezen viharfelhők bizonyos esetekben csapadék kialakulásához is hozzájárulnak, amely lehet eső, vagy jégeső, ugyanakkor időnként akár tornádó is kialakulhat belőlük.

Bár ezek a füstviharfelhők sokszor a tüzek eloltásához is hozzájárulhatnak, Kanadában most egyáltalán nem ez a helyzet: Chris Vagasky meteorológus szerint az Észak-Amerikai Villámészlelő Hálózat szakértői összesen 710 177 villámot észleltek Brit Kolumbia tartomány területén és északnyugat-Albertában mindössze 15 óra alatt, június 30-a délután és július 1-je kora reggel között. Ezek közül 112803 érte el a földfelszínt is. Vagasky szerint ez a kanadai villámok átlagának 5 százaléka mindössze az év 0,2 százalékában.

Daniel Swain, a Kaliforniai Egyetem klímakutatója azt tweetelte az eseményről, hogy a legextrémebb jelenség, amit valaha látott. A villámok ráadásul ördögi körbe taszítják a területet, hiszen újabb bozóttüzeket eredményezhetnek.

Kanada júniusban rekordokat döntött, egy kisvárosban, Lyttonban 47,9 Celsius-fokot mértek június 28-án. Napokkal később a kisváros 90 százalékát elpusztították vagy megrongálták a tüzek, június 2-ra pedig már 78 aktív bozóttüzet regisztráltak a területen.

A hirtelen hőhullámban 486 halálozást jelentettek be mindössze öt nap alatt, ez a normál időjárásos évekhez képest 195 százalékos növekedés. A meteorológusok hőkupolának hívják a jelenséget, ami benn tartja az extrém meleget Kanada és Észak-Amerika egyes részeiben.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.