Rezsi

5 tipp, hogy a legjobban kihasználhassa a napelemeit

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.08. 08:30

A napelemek lakossági használata már itthon is egyre elterjedtebb, de érdemes tájékozódni, mielőtt belevágunk a projektbe. Az alábbi 5 tipp segít, hogy a maximumot hozza ki a napelemeiből.

Kérjen segítséget szakértőktől!

Bár a neten ma már mindennek utána lehet nézni, azért mégis egy szakértő tudja a legjobban, hogy egy adott otthonnak milyen és mekkora napelemek a legmegfelelőbbek. Nem érdemes tehát sufnituning módon nekikezdeni, egy szakértői segítségen rengeteg pénzünk és a megfelelő energiaellátásunk múlhat. Ha azon aggódunk, hogy egy-egy cég nem lesz pártatlan az ajánlásokban, kérdezzünk meg több szakértőt, és válasszuk azt, amelyik az előzetes kutatásaink szerinti legközelebbi tanácsokat adja.

Becsülje fel, mennyi hely áll rendelkezésére!

A korábbi energiafogyasztása engedi megbecsülni, hogy mennyi szolárpanelre lesz szüksége a megfelelő energiaellátáshoz, ez pedig predesztinálja, mennyi helyet fog foglalni a szerkezet. Mérje fel előre, mennyi hely áll rendelkezésére a szolárpanelek telepítésére, és hogy ennyiért megéri-e a befektetés, mert könnyen lehet, hogy egy kis felületen nem is gazdaságos napelemeket telepíteni. Azt is érdemes átgondolni, hogy a földön vagy a tetőn szeretnénk napelemet látni az otthonunkban.

Számolja ki, mennyi energiára lesz szüksége!

A korábbi számlái alapján kiszámolhatja, hány kilowattóra áramot használ el egy átlagos hónapban, ez alapján pedig meg lehet becsülni, hogy mekkora és milyen napelemre lesz szüksége. Érdemes mindegyik évszakból átnézni a számlákat, mert – nem túl meglepő módon – a napenergia a napsütéses órák számán múlik.

Döntse el, milyen típust szeretne!

Fontos, hogy az elején gondoljon arra, hogy rá szeretne-e csatlakozni a hálózatra, vagy off-grid megoldással élne. Ebben tud segíteni az első pontban említett szakértő – minden családnak, minden otthonnak, minden energiafogyasztási típusnak más a megfelelő.

Számolja ki, mennyi panelre lesz szüksége!

Ezt megintcsak megteheti egyedül, utánajárással, de jobb, ha az ember szakértőre bízza inkább – így biztos, hogy pontosan annyi napelem érkezik az otthonunkba, amennyire szükségünk van. A két legfontosabb lépés, amit elsőként meg kell tenni, az a napelem fajtájának kiválasztása, illetve az energiaigény meghatározása – minden más utána jöhet, lehetőleg egy olyan szakértő segítségével, aki érti is a dolgát, és aki a leginkább személyre tudja szabni nekünk a legelterjedtebb megújulóenergia-alapú rendszerünket.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#napelem   #napenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.