Vállalatok

A Shell megnyitotta Európa legnagyobb hidrogén-elektrolízis üzemét

NRGreport | 2021.07.08. 08:00

A Royal Dutch Shell két év építés után beindította Európa legnagyobb, 10 megawattos (MW), Refhyne nevű hidrogén-elektrolízisüzemét a rheinlandi finomítójának wesselingi telephelyén, tovább terjeszkedve ezzel az alternatív energiák terén.

A szakértők szerint a hidrogén lehet a jövő környezetbarát energiahordozója, ezért azt tanácsolják a vállalatoknak, hogy fektessenek bele bátran pénz és energiát, mivel az hamar megtérülhet az új technológiákban – írtuk már korábbi cikkünkben is. Most egy újabb komoly piaci szereplő, a Shell tett nagy lépést a hidrogén felhasználása felé.

Az üzem zöld üzemanyagokat fog előállítani egy európai uniós finanszírozású konzorcium keretében, amely 100 MW-os létesítményt tűzött ki célul a Köln melletti telephelyen, hogy kereskedelmi tevékenységét ily módon terjessze ki.

A hidrogén akkor tekinthető "zöldnek", ha szél- vagy napenergiából származó megújuló energiából elektrolízis útján állítják elő, míg a fosszilis tüzelőanyagokból származó "szürke" hidrogén ma számos szabványos ipari folyamat alapanyaga.

Az EU Zöld Megállapodásának klímavédelmi célkitűzései szerint a zöld minőségű hidrogénnek szerepet kell játszania nem csak energiaellátásban, de a mobilitásban, a hőellátásban és az olyan, egyébként nehezen szén-dioxid-mentesíthető iparágakban is, mint az acél- vagy a cementipar.

A Shell célja továbbá, hogy Wesselingben megújuló villamos energiából és biomasszából fenntartható repülőgép-üzemanyagot állítson elő, valamint, hogy cseppfolyósított megújuló földgázt (bio-LNG) előállító üzemet fejlesszen.

"A Shell a zöld hidrogén vezető szállítójává kíván válni a németországi ipari és közlekedési ügyfelek számára" – mondta Huibert Vigeveno, a Shell Downstream igazgatója.

A polimer elektrolitmembrános (PEM) elektrolízisüzem megújuló energiát használ majd fel, hogy évente akár 1300 tonna zöld hidrogént állítson elő, amelyet kezdetben alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagok előállítására, később pedig más iparágak szén-dioxid-mentesítésére használnak majd fel.

Az üzem mintegy 20 millió euróba (23,72 millió dollár) került, amelynek fele uniós forrásból származik.

A konzorciumban a Shell mellett az elektrolízisgyártó ITM Power (ITM.L), a SINTEF kutatószervezet, valamint a Sphera és az Element Energy tanácsadó cégek vesznek részt.

"Európa legnagyobb PEM-elektrolízisüzemének üzembe helyezésével tovább bővítjük vezető szerepünket ezen a területen" – mondta Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke a régiójára utalva.

Az ipari tartomány Németország szürke hidrogénfelhasználásának 30%-át adja.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a kék és zöld hidrogénhez a BP is nagy reményeket fűz, Bernard Looney, a cég vezérigazgatója nemrég előadásában arról beszélt, hogy szerintük a hidrogén az energiapiac 10 százalékát dominálni fogja. Számos vállalat gondolkodik hasonlóan, a Bosch például úgy készül, hogy 2030-ra mindegy 40 milliárd eurós piaca lesz az Európai Unióban.

 

Fotó forrása: FGSZ

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.