Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Spanyolország milliárd eurós nagyságrendben tervez költeni úszó szélturbinákra

NRGreport | 2021.07.08. 06:15

Spanyolország úszó szélturbinák telepítését tervezi a partjainál lévő mély vizekre, amelyek 2030-ra 1-3 gigawatt teljesítményt tudnának termelni – közölte az energia- és környezetvédelmi minisztérium.

A fosszilis tüzelőanyagokról való globális elmozdulás részeként a kormányok és a vállalatok új megújuló energiaforrásokat keresnek, és nyerjenek áramot szél- és napenergiából.

Spanyolország rendelkezik a világ egyik legnagyobb szárazföldi szélerőműparkjával, de a part menti vizek túl mélyek ahhoz, hogy olyan turbinákat lehessen telepíteni, amelyek nagyobb szélsebességet és több helyet tudnának biztosítani a tengerparton, mint például Nagy-Britanniában.

forrás: upstreamonline

Ismerve az úszó szélerőművek építésének magasabb költségeit az 50 méternél mélyebb vizekben nem használható fix szélerőművekhez képest, Spanyolország akár 200 millió eurót (236 millió dollár) is biztosítana kutatásra és fejlesztésre.

A javaslatokról a következő hónapban kerül sor nyilvános konzultációra.

A minisztérium szerint a kikötői infrastruktúra 500 millió és 1 milliárd euró közötti beruházást igényel, amely során össze is szerelik a hatalmas részegységeket a szárazföldön és úgy vontatják ki a tengerre.

A helyi szélerőműóriás, az Iberdrola azt nyilatkozta, hogy 1 milliárd eurót fog költeni egy úszó szélerőműparkra Spanyolországban, ha támogatást kap az európai koronavírus helyreállítási alapból.

A Kanári-szigeteken már van néhány kisebb projekt, és a spanyol Repsol csoport a portugál szomszédos EDP-vel összefogva 25 megawattos úszó turbinákat telepít Portugália atlanti partjainál.

Az Európai Unió jelenleg mintegy 12 GW tengeri szélerőművel büszkélkedhet, és célja, hogy ezt a számot 2030-ra legalább 60 GW-ra, 2050-re pedig 300 GW-ra növelje.

A 2050-re kitűzött célt további 40 GW-os úszó szél- és napenergiával, valamint az árapályenergiát hasznosító egyéb technológiákkal kívánja kiegészíteni, amelyeket Spanyolország is meg fog vizsgálni.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.