Fenntarthatóság

Így minimalizálja a környezeti lábnyomát, miközben túrázik

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.09. 09:52

Túrázás közben az ember közelebb kerül a természethez, de sok kárt is tehet benne, ha nem figyel arra, hogy a környezeti lábnyomát a minimumra szorítsa. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy minél környezettudatosabban vegyük a nyakunkba a természetet.

Vannak olyan egyértelmű dolgok, amiket mindenki megtesz azért, hogy környezettudatosabban túrázzon: mindenkinek alapvető például, hogy nem szemetel, nem hagy maga mögött semmi mást, csak a lábnyomát, nem rongálja a természetet, nem szed le semmit, és nem visz haza semmit, ami a természet része. Az Egyesült Államok Geológiai Felmérése (U.S. Geological Survey, USGS) azonban ennél komolyabb tippeket is ad a környezettudatos túrázáshoz. A felsorolásban az egyértelmű tippek is benne vannak, de aki ennél kicsit komolyabban szeretne vigyázni a természetre, azoknak is akad ajánlás bőven.

Ne etessük a vadállatokat!

Az talán már mindenkinek egyértelmű, hogy a kacsákat, hattyúkat, és egyéb madarakat nem érdemes kenyérdarabkákkal etetni, mert ez csak rosszat tesz nekik – de ugyanígy igaz ez minden más vadállatra is. Az etetés egyrészt megzavarhatja az állatokat, a nem megfelelő élelmiszerek egészségügyi problémákat okozhatnak náluk, ráadásul úgynevezett „élelmiszervonzási viselkedést” válthat ki az állatoknál, ami azt jelenti, hogy a feltételezett élelem reményében kevésbé lesznek óvatosak, olyan területre is kimerészkedhetnek, ahol a ragadozóik könnyebben elkaphatják őket. Arról nem is beszélve, hogy a vadállatokkal való közvetlen kontaktus az emberek számára fertőzésveszélyes is lehet.

Ne menjünk közel a vadállatokhoz!

Az előző tipphez kapcsolódik ez is – a legegyszerűbben úgy lehet megkerülni a problémát, ha közel sem megyünk az állatokhoz, hanem távcső, esetleg egy jobb fényképezőgép segítségével nézzük csupán őket. Ezzel őket és magunkat is védhetjük.

Olyan helyen sátrazzunk, ami erre van kijelölve!

Így biztosan nem tapossuk le a vadvilág élőhelyét, és nem terjeszkedünk szét a természetben a sátrainkkal. Ráadásul ezek a kijelölt kempinghelyek általában pontosan olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek ideálisak a sátrazáshoz, míg a vadonban akár veszélybe is kerülhetünk, ha olyan állattal találkozunk, ami nem szereti, ha bemásznak a területére.

Maradjunk a kijelölt túraútvonalakon!

Az előző tipphez kapcsolódik az is, hogy ne csak a kempinghelyekre, hanem a túraútvonalakra is figyeljünk, és maradjunk ezeken ahelyett, hogy össze-vissza barangolnánk a természetben. Ezzel védhetjük a természetes vegetációt, és így nem is zavarjuk meg a vadállatokat természetes környezetükben – legalább is így a legkevésbé.

Ne vágjuk le a fákat tüzelőnek!

Ez meglepően gyakori probléma – ha tüzet akarunk rakni, az elhullott fadarabokat gyűjtsük össze, ne vágjuk le a fákat. Egyértelműnek tűnhet, de az Egyesült Államokban például komoly probléma, hogy tüzelőnek vágják az élő fák ágait, holott a legtöbb erdőben éppen elég elhullott vegetáció van az ilyesmihez.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#környezetvédelem   #túrázás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.