Mobilitás

Elektrifikáció a Dakaron és egy véletlen

Benedek Attila | 2021.07.11. 08:22

Az Audi még 2020 végén jelentette be, hogy gyári csapattal részt vesz a Dakar ralin. Néhány hónappal később kiderült, hogy elindítják a tereprali világbajnokságot. Hisznek a véletlenekben?

Olyan érzése van az embernek, hogy a történelem ismétli önmagát. 1980-ig, hátsó hajtású, turbófeltöltés nélküli versenyautók uralták a rali világbajnokságot.

A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) akkori megfelelője, pár szabályt megváltoztatott az 1970-es évek végén. Pl. engedélyezték a turbós motorokat és a négykerék-hajtást. Később kiderült, ez négykarikás márka lobbizásának volt köszönhető.

Ekkor már tudták a bajorok, hogy gyári szinten elkezdenek ralizni. Versenygépük alapja, az 1980 tavaszán bemutatott Audi quattro volt. Innen már minden autó és motorsport történelem: az Audi quattro hatására teljesen megváltozott a rali és a személyautóknál pedig elterjedt a négykerék-hajtás.

Újrajátszva?

Hasonló forgatókönyv kezd megvalósulni az Audi 2022-es dakaros indulásával is. A négykarikás márka ezúttal a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot és az elektrifikációt tűzte a zászlajára. A lényeg, hogy olyan autóval indulnak a világ legnehezebb terepraliján, ahol a kb. 500 lóerős motornak az lesz a szerepe, hogy áramot termeljen. A megtermelt áramot, természetesen akkumulátorban tárolják.

Az autó mozgatását, az elől és hátul lévő villanymotorok végzik. Az új versenygépnél felhasználják a Formula-E-ben szerzett elektromos tapasztalataikat, és így indulnak neki a Dakarnak.

A háttér

Egy csipetnyi pikantéria azért akad a csapat terén. Az Audi fejleszti a versenyautó hajtás rendszerét, a sivatagi tapasztalatot, az X-Raid tereprali csapatot futtató Sven Quandt és két fia biztosítja. Ők hozták létre a Q Motorsport GmbH. elnevezésű céget, amely önálló vállalkozás erre a projektre.

A fűszert az adja, hogy a Quandt család, a BMW csoport fő részvényese és az általuk futtatott BMW motoros Minikkel nyertek már egy halom Dakart… És hajdanában a BMW-kel is jól szerepeltek.

A pilóták

Hogy a média figyelem óriási legyen és a pilótákon ne múljon a dolog, leszerződtették a legjobbakat. Mr. Dakar, azaz Stéphane Peterhansel, 14 Dakar győzelemmel a rekorder, a kétszeres rali világbajnok Carlos Sainz sem ismeretlen a sportban (4 Dakar győzelem). A harmadik gyári pilóta Mattias Ekström, aki a pálya versenyzés világából érkezett és egy Dakar-ralin van túl.

A fentiek mutatják, hogy az Audi nagyon komolyan gondolja a sivatagi szereplést.

Világbajnokság születik

Az Audi bejelentését követően jött a váratlan fordulat: a Dakar-rali kiegészül még 3-4 versennyel, és 2022-től világbajnoki szinten folytatódhat a sivatagi küzdelem. Természetesen az új formátum szabályainak a kidolgozásakor figyelembe veszik a friss autóipari trendeket, a fenntarthatóságot, így a tereprali kísérleti terepe lehet az autógyáraknak.

Annak, hogy hirtelen létrejött egy új világbajnokság, nem tudni, hogy van-e köze az Audi színre lépésének. Ez talán majd később kiderül. Nagy valószínűséggel igen, ugyanis az ilyen szintű egybe esések elég ritkák. A világbajnoki státusz előnye, hogy ez más gyártókat is megmozgathat, így eljöhet a tereprali új aranykora.

fotók forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.