Trading

Az idei nyári gázhiány már most hatással van a téli gázszerződésekre

NRGreport | 2021.07.12. 06:30

Az európai gázárak idén nyáron rekordmagasságba szöktek, köszönhetően az alacsony készleteknek és kieséseknek, illetve az ázsiai vásárlási hullámoknak. Az elkövetkező hónapokban további emelkedés várható, ami magasabb háztartási számlákat jelenthet télre.

Az egyik legfontosabb európai kereskedelmi ponton, a holland TTF-en az un. front hónapos szerződés 38,65 eurót is elért megawattóránként, ami a legmagasabb ár a Refinitiv Eikon (pénzügyi információkat elemző rendszer) bevezetése óta.

Az egyszerre fellépő tényezők egybeesése okozta a közelmúltbeli bikafutást a rekordalacsony gáztárolás, a kiesések, a folyamatos/elhúzódó termelési problémák és az aktív ázsiai vásárlások miatt.

Az idei év eleji hideg tél nagymértékben csökkentette a tárolókészleteket, amelyeket általában a nyári hónapokban töltenek fel, amikor alacsonyabb a kereslet.

A váratlan ellátási zavarok sorozata, valamint a COVID-19 korlátozásokból kilábaló gazdaságok fellendülése miatt megélénkülő kereslet azonban gázhiányhoz vezetett.

Az IEA múlt héten közzétett adatai szerint az európai gázfogyasztás 2021 második negyedévében becslések szerint 25%-kal nőtt, ami legalább 1985 óta a legnagyobb éves negyedéves növekedés.

"Ezt a kivételesen erős fellendülést az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékleti értékek miatt meghosszabbodott fűtési szezon, az energiaszektor nagyobb gázfelhasználása és a gazdasági tevékenységnek a COVID-19 előtti szinthez közeli szintre való visszaállása együttesen eredményezte" – írta az IEA a legfrissebb gázjelentésében.

Norvégia visszafogta a norvégiai gázmezők exportját, az orosz Gazprom pedig visszatartotta a keresletet kielégítő további gázszállítási kapacitások lekötését, ami annak a jele, hogy az Oroszországból Európába vezető Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezésére vár.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) ára Ázsiában is megugrott, mivel a régió vásárlói igyekeztek feltölteni a készleteket a tél előtt. Bár az európai árak magasak, a különbözet nem volt elég nagy ahhoz, hogy tankereket vonzzon Európába.

"Az általános vélekedés, hogy Európának Ázsiával kell harcolnia az LNG-ért, a következő három évben is megmarad" – mondta el egy elemző.

Az idei nyári gázhiány már most hatással van a téli gázszerződésekre. Nagy-Britannia 2021-es téli szerződése kedden elérte a 100 penny/hőmérsékletet, ami a legmagasabb érték a Refinitiv Eikon bevezetése óta.

A nagykereskedelmi gázpiaci árkiugrások, ha továbbra is elhúzódnak, a lakossági gázárakat is felhajtják a háztartások számára. Nagy-Britanniában a nagykereskedelmi árak a fogyasztói energiaszámlák mintegy harmadát teszik ki.

"A gáz- és villamosenergia-kiskereskedelmi tarifák emelkedése sokkolóan fogja érni a felhasználókat ezen a télen. A nagykereskedelmi árak továbbra is emelkednek a többi termelő tüzelőanyaggal együtt világszerte, így még nem is látjuk a végét" – mondta Glenn Rickson, az S&P Global Platts európai villamosenergia-elemzési vezetője

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.