Trading

Hiába a magas olajár, visszafogják kiadásaikat a nagy olajipari cégek

NRGreport | 2021.07.12. 22:03

A vezető nemzetközi energetikai vállalatok a hosszabb távú energiaátalakítási kihívásokra összpontosítanak, ezért kiadásaikat visszafogják- mondták a vezetők és elemzők.

A nyersolajárak 2021 második negyedévében több mint kétszeresére nőttek az egy évvel korábbihoz képest, sőt az elmúlt hetekben még tovább, közel 78 dollárra emelkedtek hordónként, ami közel három éve a legmagasabb ár, mivel az OPEC és a többi nagy termelők nem tudtak megállapodást kötni a kitermelés növeléséről.

Emiatt, valamint az ellátási problémák miatt emelkedő globális földgázáraknak köszönhetően is megszedhetik magukat most az olajvállalatok, ugyanis mind az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell és a BP is erőteljesen csökkentették a költségeiket a tavalyi koronavírusjárvány során.

"Erős lesz a nagyvállalatok cash flow-ja” – mondta Stuart Joyner, a Redburn elemzője, hozzátéve, hogy a dolgok akár tovább is javulhatnak, amint a finomított termékek iránti kereslet teljesen helyreáll.

A vállalatok várhatóan az elkövetkező hetekben frissítik majd kiadási terveiket a második negyedéves jelentéseikben, de nem valószínű, hogy jelentősen eltérnének az eddigi iránytól, mivel a befektetők most arra összpontosítanak, hogy egy csalódást okozó évtized után most végre magasabb hozamra tegyenek szert.

Bár a vezető energetikai vállalatok vezetői a múlt hónapban azt nyilatkozták, hogy a hordónkénti 100 dolláros olajár ismét elérhető a következő években, hozzátették, hogy mivel az árak változékonyak lesznek, ezért nem szívesen költenek milliárdokat olyan projektekre, amelyeknek a megtérülése egy évtizedig vagy még tovább tarthat. A szakértők szerint a kereslet várhatóan 2022 második felében térhet vissza a pandémiát megelőző szintre.

Szintén visszafogja a bika hangulatot a COVID-19 újraéledése miatt a világ egyes részein tapasztalható rövid távú energiakeresletet övező hatalmas bizonytalanság, hosszabb távon pedig az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokra való áttérés.

A Shell a múlt héten közölte, hogy a magasabb bevételeknek köszönhetően a vártnál korábban növeli a részvényeseknek juttatott hozamot, és éves tőkekiadásait legfeljebb 22 milliárd dolláron tartja – írtuk korábbi cikkünkben is.

ÁTMENETI SZÜNET

A nagyok, mint a BP és a Shell, a francia TotalEnergies és a spanyol Repsol számára a koronavírus okozta válság máris felgyorsította a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágak bővítését célzó új stratégiák bevezetését.

Ellentétben a korábbi ciklusokkal, amikor az emelkedő olajárak inkább költekezésre sarkallták a cégeket, a vezetők most valószínűleg jobban ragaszkodnak a kiadások visszafogásához, és az energetikai átállási stratégiáikra összpontosítanak.

A BP célkitűzése, hogy 2030-ig 40%-kal, azaz nagyjából napi 1 millió hordóval csökkenti az olajkitermelést, többek között az olaj- és gázipari eszközök eladásával – mondta Bernard Looney vezérigazgató a múlt hónapban a Reuters Energy Transition konferenciáján.

A 2000-es évek végi nyersanyagár-rally az olajárakat hordónként 140 dollár feletti rekordmagasságba emelte, és beruházási hullámot indított el, többek között hatalmas mélytengeri olajmezőkbe, óriási LNG üzemekbe és amerikai palaolaj-fúrási hullámra. Ez mind egyensúlytalanságot okozott az ellátásban.

A nyersanyagárak emelkedése a 2000-es évek végén rekordmagasságba, hordónként 140 dollár fölé emelte az olajárakat, és beruházási hullámot indított el, többek között hatalmas, összetett mélytengeri olajmezőkbe, óriási gázfolyósító üzemekbe és az amerikai palaolaj-fúrási boomba, amely felborította az olajellátást.

A nagyvállalatok tőkeberuházásai a jövő évtől valószínűleg emelkedni fognak, amint a vállalatok visszafizetik az adósságaikat és kilábalnak a járvány okozta válságból – mondta Redburn Joyner.

"Több lesz a tőkeberuházás, de ebből nem sok jut majd az upstreamre, sokkal inkább a megújuló energiaforrásokra."

A kisebb kutató és kitermelő vállalatok várhatóan növelni fogják a kiadásaikat, de visszafogottabb módon, mert inkább a rövid- és középtávra koncentrálnak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.