Vállalatok

Tiszta hidrogén projektbe száll be a Shell Norvégiában

NRGreport | 2021.07.12. 11:02

Csatlakozik a Shell egy földgázból hidrogént előállító norvég projekthez. Megkötik a kibocsátást, tehát ’tiszta’ lesz.

Európa országai keresik a kibocsátásmentes hidrogén előállításának módját, hogy segítsenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és valamit tenni a globális felmelegedés ellen.

A tiszta hidrogént vízből lehet előállítani megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiával. Akkor tekinthető „tisztának”, ha ugyan földgázból állítják elő, de a kapcsolódó széndioxid (CO2) kibocsátást elkülönítik és tárolni tudják.

Ma a CO2-kibocsátás nagy része a légkörbe kerül.

Az ACH, a Shell és a norvég CapeOmega, mint befektető partnerek aláírtak egy megállapodást a nyugat-norvégiai Aukra településen épülő nagyszabású hidrogéngyártó létesítmény megépítéséről – közölte az ACH.

A tiszta hidrogént a helyi ipar szén-dioxid-mentesítésére, járművek és hajók kibocsátásmentes üzemanyagaként vagy Európába történő exportjára lehetne felhasználni.

A projekthez a földgázt a közeli Nyhamna gázfeldolgozó üzemből szállítanák.

A Shell műszaki szolgáltatóként működik a nyhamnai üzemben, amely az Ormen Lange mező és az Equinor Aasta Hansteen mezőjének földgázát dolgozza fel.

A brit-holland energetikai vállalat célja, hogy 2050-re nettó nullára csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Közös projektet indított az Equinorral és a TotalEnergiesszel is, mindegyik a CO2-tárolás kiépítésére irányul Norvégia partjainál.

 

címlapfotó forrása: fuelcellworks

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.