Rezsi

Így használja hatékonyan és környezettudatosan a légkondit

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.13. 07:42

A légkondi nem a világ leginkább környezetbarát berendezése, de még ezt is lehet úgy használni, hogy egy kicsit kevésbé legyen szennyező. Az alábbi tippekkel kihozhatja a maximumot az eszközből, és még védheti is egy kicsit a bolygót.

Bár légkondija válogatja, mennyire környezetbarát egy berendezés, azért van néhány olyan használati szokás, amivel lehet faragni az eszköz környezeti lábnyomán. Az egyik legfontosabb ilyen, hogy olyan berendezést válasszunk, amelyben van energiatakarékos üzemmód. Ezt könnyű ellenőrizni: az Európai Unión belül címkék jelölik az ilyen berendezéseket.

Ezen felül is tehet az ember azonban a bolygóért, ha a légkondiját használja. Az alábbi tippek ebben segítenek.

Használja a ventilátort is!

A ventilátor nagyon sokat segít a hőérzet csökkentésében – ugyan nem hűti le jobban a szobát, de megkeveri a levegőt, ami már óriási segítség a fülledt, légmozgás nélküli nyári napokon. Ha azonban maximumon nyomatja a légkondit, már csak pénzkidobás mellette a ventilátor is – az az igazán jó taktika, ha minimumon megy mindkettő.

Tisztítsa rendszeresen!

Nemcsak a fertőzések megelőzésének szempontjából hasznos, ha rendszeresen tisztíttatja a légkondit, a hatékonyság oldaláról sem mindegy, hogy mikor volt utoljára kipucolva. Egy tiszta légkondi ugyanis hatékonyabban keringeti a levegőt, mint egy poros, eltömődött eszköz, hiszen utóbbi esetben sokkal többet kell dolgoznia a helyiség megfelelő hűtéséért.

Nézze át, megfelelő-e a szigetelés!

Semmit nem ér egy jó berendezés, ha szökik a hideg a házból – éppen ezért mind a hűtőberendezések, mind a fűtőeszközök megfelelő, környezettudatos működésének alapja a megfelelő szigetelés. Ha igazán energiahatékony szeretne lenni, ez az első szempont, amit figyelembe vesz, mind a nyílászáróknál, mind a pincénél és a padlásnál, ha van ilyen. Enélkül soha nem lesz igazán jó a hűtés-fűtés hatékonysága, legyen bármennyire energiatakarékos a megoldás.

Használjon okos termosztátot!

Ha még hagyományos termosztáttal dolgozik, itt az ideje, hogy váltson egy olyanra, amit programozhat előre, és ami ügyesen navigálja a belső hőmérsékletet. Ha erre jelenleg nincs keret, akkor sokat segíthet az otthoni termosztát okos használatával is: amikor elmegy otthonról, és nincs a házban vagy lakásban senki más, nyugodtan állítsa magasabb hőfokra a hőmérsékletet, míg este érdemes lejjebb tekerni a megfelelő alvásminőség érdekében.

Csökkentse a hőmérsékletet természetesen!

A felsorolás elején már írtunk a ventilátorokról, de más fegyver is van a kezünkben a hőmérséklet természetes alacsonyan tartására. A légkondinak nagy segítség lehet, ha nem hagyjuk nyitva az ajtókat és ablakokat, illetve az is, ha lesötétítjük a házat, hogy a napfény minimálisan jusson csak be a szobába. Ha emellett villanyt kell kapcsolnunk, az már kontraproduktív, de ameddig még tudunk létezni félhomályban, igyekezzünk a leginkább besötétíteni mindenhol.

Cseréljünk LED-lámpákra!

A hagyományos izzók nemcsak több áramot használnak, és előbb tönkremennek, de több hőt is termelnek – ez pedig a légkondi ellen játszik. Itt az ideje, hogy minden helyiségbe energiahatékony égőket szereljen! Ez egyszeri, nem nagy összegű befektetés, és sokkal tovább, extra hőtermelés nélkül élvezheti esténként a világosságot.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.