Mobilitás

Alakul a villanyautós áttörés az USA-ban

Benedek Attila | 2021.07.14. 22:08

Kivételesen nem Teslára gondolunk, amikor az Egyesült Államokban történő elektromos autós fordulópontról írunk. A kaliforniai gyártó helyett, Amerika legnépszerűbb autójának az elektromos kivitele hozhatja el a valódi áttörést.

Elsőként érdemes pár szót ejteni az 1948 óta forgalomban lévő F szériás kisteherautóról, és annak legnépszerűbb kiviteléről, az F150-ről. Ez egy pickup család, amely szuper széles motor, karosszéria, hajtás és felszereltség választékának köszönhetően, 1977 óta vezeti a kisteherautó eladásokat. És pár évtizede pedig már élen jár az éves eladások terén is, megelőzve minden személyautót és szabadidő-autót.

Ez évente kb. 800-900 ezer darab F150 eladását jelenti, egyedül az USA-ban. Kevesen tudják, de ezzel a teljesítménnyel az Ford F150 a világ legkelendőbb autótípusa is.

Villamosítás

Ennek az eladási listavezető modellnek készítette el Ford a teljesen elektromos kivitelét. Még nem kell rohanni a hazai Ford kereskedésekbe, mert nem biztos, hogy prémium termékként áthozza Európába a kék ovál az F150 Lightning-ot. (Ez jó húzás lenne, mert lentebb vinné a márka flotta szintű CO2 értékét. Plusz az Explorer és a Mustang mellé, bekerülne még egy dögös amerikai modell is a kínálatba.)

Jövő tavasszal érkezik a kinti szalonokba az elektromos pickup, amelynek az alap akkus változata, kedvezmények nélkül 40.000 dollárba kerül. Ha a nagyobb akkus kivitel mellett dönt a tulajdonos, akkor 50.000 dollárt kell az elektromos Fordok eladásával is foglalkozó kereskedőnél hagynia. Egyelőre egyféle, a négyajtós, átlagos plató hosszú karosszériával árulják az F150 Lightningot.

forrás: Ford

Hatótáv és teljesítmények

A belépő szintű akkucsomag 368 kilométeres hatótávot ígér, ami megnyugtató, hogy ez az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) adata. A jelző nem véletlen, mert az EPA a valósággal szinte megegyező hatótáv és fogyasztási adatokat szokott közölni. A 426 lóerő mellé, 1050 Nm és négykerék-hajtás érkezik.

Aki nagyobb tömeget szeretne vontatni, az választhatja az 563 lóerős kivitelt. Ez már 4 másodperc alatt gyorsul százra, ami annyit jelent, hogy ezen a téren lehagyja a sportosztály által készített F150 Raptort. Ennek a modellnek a hatótávolsága 480 kilométer, nyomatéka pedig szintén 1050 Nm.

Töltés

A nagyobb akkus kivitel előnye, hogyha a – magasabb felszereltséget választják – akkor 9,6 kW-os teljesítményt is leadhat az autó. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos amerikai családi házat három napig tud ellátni árammal a kisteherautó. Ha csak a minimális áramfogyasztást veszünk alapul, akkor ez az időtartam tíz napra is megnőhet. Egyébként 2,4 kW-os teljesítményt ad le az alapmodell, így ezzel is lehet szerszámokat működtetni vagy a szerszámok akkumulátorait tölteni. Ezért munkára is kiválóan használható az elektromos F150, amelynek lesz egy direkt melós és szabadidős célokra készült kivitele, amelyet a Pro típusjelzésről lehet felismerni.

Az autó akkumulátoráról még pontos adatokat nem adtak, ami biztos, hogy a 150 kW-os gyors töltővel, 10 perc alatt, 87 kilométerre elegendő áramot lehet vételezni. A másik infó, hogy 15 százalékos akku töltöttségről, 80 százalékra felhúzni az energia szintet, mindössze 43 percbe telik.

Tárolás

Szerencsére a Ford okosan gazdálkodott az alvázas kialakítású autóval. Ezért az F150-es hagyományos motor nélküli orrában kialakítottak egy csomagtartót (ftrunk). Ide 400 liternyi csomagot lehet pakolni, a súlyhatár pedig 180 kilogramm. Ezzel gyakorlatilag egy jól pakolható, a személyes csomagoknak is helyet adó kisteherautóvá vált az F150, amely a suvokkal, és a személyautókkal is könnyen felveszi a versenyt. Ezzel a modellel, elérhetővé válik a tengerentúli autópark viszonylag gyors ütemű zöldítése.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.