Szabályozás

Kész az EU szén-dioxid határadó terve

NRGreport | 2021.07.15. 01:15

Az Európai Bizottság előterjesztette a világ első szén-dioxid határadójára vonatkozó tervét a karbon-intenzív acél, alumínium, cement, műtrágya és villamosenergia behozatalára vonatkozóan. Cél az új klímacélok elérése.

A Bizottság szerint a határadók kivetését 2026-tól fokozatosan kell bevezetni, és célja, hogy megvédje az európai iparágakat az EU-n kívüli versenytársaktól, akiknek gyártói alacsonyabb költséggel tudnak termelni, mivel nekik nem kell fizetniük a szén-dioxid-kibocsátásért.

A javaslat szerint egy 2023-25 közötti átmeneti szakaszban az importőröknek – beleértve a villamosenergiát importálókat is – nyomon kell követniük és jelenteniük kell a kibocsátást.

Az importőröknek digitális tanúsítványokat kell majd vásárolniuk az általuk importált árukra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét illetően.

A szén-dioxid uniós ára idén rekordszintet ért el, meghaladta a tonnánkénti 58 eurót.

A határadók csökkenthetők is:

"Ha az importőrök a harmadik országbeli gyártóktól származó ellenőrzött információk alapján bizonyítani tudják, hogy az importált áruk előállítása során már fizettek szén-dioxid-árat, a megfelelő összeg levonható a végösszegből" – írta a Bizottság a politikát ismertető tájékoztatóban.

A Bizottság szerint a szén-dioxid-határra vonatkozó intézkedés megfelel a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak, de az ötletnek természetesen nem minden kereskedelmi partner örült, például Kína és Oroszország.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kedden azt mondta, hogy bár a szén-dioxid-árképzés hatékony eszköz lehet, azt is el kell ismerni, hogy egyes országok más eszközöket is alkalmazhatnak a kibocsátás korlátozására.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.