Fenntarthatóság

Újabb jel az olajipar hanyatlására: 2030-ra az északi-tengeri zöld energia simán beelőzi az olajat és a gázt egy új tanulmány szerint

NRGreport | 2021.07.15. 02:06

Az Északi-tenger gyorsan növekvő zöld energiaipara háttérbe szorítja az Egyesült Királyság vezető tengeri olaj- és gázipari központként betöltött szerepét a következő évtizedben – állítja egy új kutatás.

Az olajipar fővárosában, a skóciai Aberdeenben működő Robert Gordon Egyetem tanulmánya szerint 2030-ra az Egyesült Királyság tengeri energiaipari munkahelyeinek többsége az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaiparban lesz.

A kutatás megállapította, hogy az Egyesült Királyság partjainál található zöld munkahelyek száma az évtized végére az ország tengeri energiaágazatának 20%-áról 65%-ra emelkedik, ami jelentős változást jelent a tengeri energiaipar számára.

Az Egyesült Királyság tengeri energia-iparában a munkahelyek csaknem felét a tengeri szélenergia-ágazat fogja biztosítani, ez 2030-ig akár 90 000 munkahelyet is jelenthet a kormánnyal kötött új megállapodás értelmében, amely a szélenergia-kapacitás megnégyszerezését támogatja.

Eközben a tengeri energiaiparban 2030-ban a munkahelyek egyötöde, azaz 40 000 álláshely más tiszta energiaágazatokhoz kapcsolódik majd, mint például a megújuló energiából hidrogén előállítása, vagy a gyárak és a nehézipar szén-dioxid-kibocsátásának a tengerfenék alatt történő megkötése és tárolása.

Az északi-tengeri olaj- és gázipar által támogatott munkahelyek száma várhatóan az összes tengeri energetikai munkahely 40%-ára, azaz valamivel több mint egyharmadára csökken, köszönhetően az olajipar hanyatlásának.

Mindezek mérföldkövet jelentenek az Egyesült Királyság északi-tengeri ipara számára, amely az 1970-es évekbeli fénykorától kezdve évtizedeken keresztül több milliárd hordó olaj kitermelésével pénzügyileg virágkorát élte, és jelentős számú munkahelyet biztosított az Egyesült Királyság gazdaságának.

Paul de Leeuw professzor, a Robert Gordon Egyetem igazgatója és a jelentés vezető szerzője szerint azonban a zöld energiával kapcsolatos munkahelyek felé való elmozdulás előnyt is hordot az Egyesült Királyság számára, mivel a jelenleg az olaj- és gázágazatban dolgozók gond nélkül át tudják majd helyezni képességeiket a tisztább ágazatokba.

"Mivel a tengeri energiaágazatban szükséges készségek és kompetenciák nagy része jól csereszabatos, az energetikai átállás egyedülálló lehetőséget kínál egy új, világszínvonalú, nettó nulla energiafelhasználású munkaerő-bázis létrehozására" mondta.

Anne-Marie Trevelyan energiaügyi miniszter szerint a kormánynak az északi-tengeri iparral nemrégiben kötött megállapodása "biztosítani fogja, hogy az Egyesült Királyságban olyan energetikai készségekkel rendelkezzünk, amelyek jövőnk szempontjából kompatibilisek".

A zöld munkahelyekkel foglalkozó munkacsoport (Green Jobs Taskforce) tanácsadóként tud abban segíteni, hogyan lehet megteremteni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasághoz szükséges szakképzett munkaerőt.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.