Fenntarthatóság

48 fokot mértek Szibériában júniusban

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.16. 10:47

Az északi sarkkör finoman szólva sem arról híres, hogy nyáron tombol a hőség a környéken – most azonban a Copernicus program mérései szerint 48 Celsius-fokot is mértek arrafelé júniusban. Ez elég nyilvánvalóan nem normális jelenség és vészjósló tendenciákat vetít előre.

Az Európai Unió két meteorológiai műholdja, a Copernicus Sentinel-3A és Sentinel-3B rögzített valami olyasmit a sarkkör közelében, amire nagyon régen nem volt már példa. Azt nem tudni, hogy rekordnak számít-e, de júniusban a sarkköri talajhőmérséklet 48 Celsius-fokig is felkúszott.

A legmelegebbet a szibériai Verhojanszk városában mérték június 20-án, és ez még csak a nyár kezdete – a mérésekkor még hátra volt két hónap az évszakból. A Copernicus programon dolgozó szakértők megjegyezték, hogy jelenleg Szibériát szűnni nem akaró hőhullám sújtja, és nem ritka, hogy a levegő hőmérséklete is 30 fok fölé kúszik.

A talaj hőmérséklete és a levegő hőmérséklete ugyanis gyakran nem egyezik meg egymással – előbbi mindig kicsit melegebb, ha a nyári hónapokról van szó. Ezt könnyű elképzelni, ha arra gondolunk, mennyire forró szokott lenni a homok a lábunk alatt nyaralás közben, főleg, ha összehasonlítjuk a levegő hőmérsékletével. Az egész azért lehet kicsit zavaró, mert jellemzően a levegő hőmérsékletével szoktuk megadni azt, hogy mennyire van meleg, vagy éppen hideg valahol.

Szakértők szerint azonban ez még nem jelenti azt, hogy nincs baj – a talajhőmérsékletnél sem ideális, ha ilyen magasra kúszik.

Az északi sarkkör és az Arktisz gyorsabban melegszik a klímaváltozás hatására, mint a Föld bármelyik másik tájegysége. Néhány klímatudós azt mondja, ezek a változások egy teljesen más klímaállapotba taszítják az Északi-sark környékét. Emellett az ilyen rekordhőmérsékletek egyre gyakoribbak az északi féltekén, főleg Szibéria területén – ha szeretnénk érzékeltetni, akkor érdemes tudni, hogy Verhojanszkban a levegő hőmérséklete is 38 Celsius-fokig emelkedett. Ha visszagondolunk az előző hetek hőhullámaira, ezt még a mérsékelt övön is nehezen viseltük, nemhogy az északi sarkkör környékén, ahol nagyon ritka anomália a tartós 30 fok fölötti hőmérséklet.

Még drámaibb a helyzet, ha tudjuk: Verhojanszkot az északi félteke egyik leghidegebb pontjának tartják.

Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás is növekedett: 105,8 fok az új érték.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#klímaváltozás   #szibéria  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.