Trading

Gazdasági növekedéssel számol az OPEC, 2022-re állhat vissza teljesen az olaj iránti kereslet

NRGreport | 2021.07.16. 06:30

Az OPEC csütörtöki előrejelzése szerint a világ olajkereslete 2022-ben emelkedik vissza a világjárvány előtti szintre. Szépen növekszik Amerika és Ázsia, de még vissza kell szorítani a fejlődő országokban a járványt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete havi jelentésében közölte, hogy a kereslet jövőre 3,4 százalékkal napi 99,86 millió hordóra (bpd) emelkedik, és 2022 második felében átlagosan több mint 100 millió bpd lesz.

Most már szilárd várakozások vannak a 2022-es globális gazdasági növekedésre vonatkozóan, számolva azzal, hogy vissza kell szorítani a COVID-ot, különösen a feltörekvő és fejlődő országokban.

Egyes elemzők szerint a világ olajkereslete 2019-ben érhette el csúcspontját.

A jelentésben az OPEC fenntartotta azt az előrejelzését is, hogy a kereslet 2021-ben 5,95 millió bpd-vel, azaz 6,6%-kal fog nőni.

Az OPEC előrejelzése szerint a kínai és indiai olajkereslet jövőre meghaladja majd a járvány előtti szintet. A 2022-es keresletnövekedéshez az Egyesült Államok járulna hozzá leginkább.

Az olaj hordónként 74 dollár alatt kereskedtek az OPEC-jelentés megjelenése után. Az ár idén több mint 40%-kal emelkedett, főként az OPEC+ néven futó csapat által végrehajtott kínálatcsökkentéseknek köszönhetően.

A jelentésben az OPEC nagyobb kitermelést és több szállítást prognosztizált 2022-re.

Az OPEC+-nak még döntenie kell a 2021 hátralévő részére vonatkozó tervekről, miután a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek közötti vita egyelőre megzavarta a tárgyalásokat. Egy OPEC+ közeli forrás szerint legutóbb a felek abban jutottak kompromisszumra, hogy az Egyesült Arab Emírségek nagyjából 10%-ban megemelheti termelési alapszintjét 2022 áprilisától (a jelenlegi 3,168 millióról 3,65 bpd-re) – ezáltal a paktum meg tudna hosszabbodni 2022 végéig. Ez persze csak látszólag vitte közelebb a nemzeteket a végső megállapodáshoz, ugyanis még nem tudni, hogy a többi ország nem módosítja-e álláspontját ezek után.

 

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.