Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A VW kétmilliárd dolláros jóvátételi projektje, avagy hogyan segíti a német autógyár az USA közlekedésének villamosítását

Benedek Attila | 2021.07.17. 06:00

A Volkswagen dízel botrányának egyik utózöngéje, hogy a vállalat komoly pénzekkel segíti az USA közlekedésének a villamosítását. Nem jófejségből.

A legfrissebb hír az Electrify America háza tájáról, hogy a Green City program keretében, Kalifornia államban 800 millió dollárt költenek a töltőhálózat fejlesztése mellett, pl. oktatásra. Ez egy hosszabb, tíz évet felölelő program. Ennek keretében nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság felvilágosítására, leginkább a cégvezetőket és a flotta üzemeltetőket veszik célba.

A legfrissebb pénz költés Long Beach-ben és Wilmingtonban történt: ebben a két városban 25 millió dollár megy el a felvilágosításra és a töltőhálózat fejlesztésére. Itt a fókusz a nagy teljesítményű, teherautókat kiszolgáló elektromos töltőhálózaton lesz.

A kaliforniaiak helyzete és az erős zöldítési törekvésük jobban megérhető, ha tudjuk, hogy Long Beach-ben található az USA legnagyobb teherkikötője. Ennek egyik folyománya, hogy csak a környéken 18 ezernél is több kamiont tartanak nyilván… A lakosságnak kezd elege lenni az iszonyatos teherautó forgalom okozta környezet károsításból és minden vele járó nyűgből. Ezért dolgozik itt a Toyota a Portal projektjén, ahol hidrogénnel működő üzemanyagcellával próbálják zöldebbé tenni konténer szállító teherautókat.         

Hogyan és miért jött létre?

A német világcég 2015-ös kibocsátási botrányának eredménye az Electrify America megalapítása. Az Egyesült Államokat behálózó töltőhálózat indulása 2016-ban történt. Ennek célja, hogy 2 milliárd dollár elköltése után, a VW patyolat tisztává varázsolja önmagát.

A kibocsájtási botrányhoz kapcsolódik, hogy a németek a tengerentúlon is gyártanak elektromos autót és börtönbe zártak néhány botrányban vétkes vezetőt.

Eredmények

A töltőhálózat központja a Virginia államban lévő Restonban található, de nyitottak irodát a kaliforniai Santa Monicában is. Az Elecrtify America fejlődése elismerésre méltó: 2017-ben történt a hivatalos alapítás, 2018 májusában adták át az első töltőállomást, amely a Massachusetts államban lévő Chicopee városában található.

Sajnos itt is megtalálható az fajta pr vakítás ami felénk: elég sok a 7,7 kW-al működő utcai töltőpont, ezeknek a teljesítménye mostanság viccesen hangzik. A fő hangsúly szerencsére a belvárosokban és a fő közlekedési utaknál lévő az 50, 150 és 350 kW-os gyors-töltőkre került. A számok egyébként jól mutatnak, mert 2020 decemberéig, 800 töltő helyet alakítottak ki. A projekt nem véletlenül tart 10 évig, mert a cél, 3500 darab töltési hely telepítése.

Társulások

A VW nem egyedül vágott bele a munkába, a márkafüggetlen és a Volkswagentől elkülönített hálózat, a főbb közlekedési utakat célozta meg. A terjeszkedésben segítenek olyan nagy nevek, mint a Walmart, Target áruházláncok, és a Simon Properity Group. Ezek mellett szállodák, étterem hálózatok is partnerei a töltőhálózatnak.

A másik oldalon is találhatók jól hangzó márkák. A VW mellett az Audi, Harley-Davidson és a Lucid Motors is ajánlja a vásárlóinak a néhány évig ingyenes vagy kedvezményes töltési lehetőséget. Még a Mercedes is az Electrify Amerciát javasolja a töltésre, a friss EQS csúcs villany limuzinjához.               

Aki már használt itthon nyilvános elektromos autó töltőt, az ki lehetett attól, hogy az használni kívánt hálózatok mindegyikére be kell jelentkeznie. A tengerentúlon ezt a riasztó körülményességet ütötték ki azzal, hogy az Electrify America együttműködik az Evgo-val. A közös munka eredménye, hogy 3000-nél több több gyors-töltő áll az autósok rendelkezésére. A legjobb a közös munkában, hogy egy regisztrációval lehet használni a két hálózatot.    

Töltők

Háromféle töltőcsatlakozóval ellátott elektromos töltőhelyeket alakítottak ki. A dupla csatlakozós, kombinált töltési rendszer az egyik (CCS), a Japánban használatos CHAdeMo a másik, a harmadik pedig a J1772-es szabványnak megfelelő.

Az autósok ”térítése” a villanyhajtásra nem könnyű abban az országban, ahol sláger a V8-as motor a kisteherautókban és a sportosabb autókban. Hogy a helyzet izgalmasabb legyen: olcsó a benzin.

Azért alakul a helyzet, mert hamarosan forgalomba kerül az elektromos Ford F150, amely Amerika legkedveltebb kisteherautójának a teljesen elektromos változata. És nemsokára már több márka is kínál elektromos kisteherautót, használható hatótávval és árral.

Fotók forrása: Electrify America

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.