Vállalatok

Az Exxon szén-dioxid-leválasztási és tárolási projektbe vág bele Skóciában, és ez végre tetszeni fog a részvényeseknek

NRGreport | 2021.07.18. 04:49

Szándéknyilatkozatot írt alá az ExxonMobil egy skóciai szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (CCS) projektben való részvételről – jelentette be az amerikai olaj- és gázipari vállalat.

Az Acorn CCS projekt 2030-ig évente mintegy 5-6 millió tonna szén-dioxidot tervez leválasztani és tárolni a Peterheadnél lévő St.Fergus komplexumban lévő gázterminálokból, amely az ExxonMobil közös vállalkozásának gázterminálját is magában foglalja.

fotó: ExxonMobil

A projekt kiterjesztése után a 2030-as évek közepére évi több mint 20 millió tonna szén-dioxid tárolását célozza meg – közölte a vállalat.

A CCS a kibocsátást megköti és a föld alá temeti, a kereskedelmi hasznosítása azonban még várat magára.

Az Acorn projektet a Storegga Geotechnologies 100 %-os tulajdonú leányvállalata, a Pale Blue Dot Energy vezeti, és a Macquarie Group 21,5%-os részesedéssel, valamint a 15,4%-os részesedésű GIC szingapúri állami vagyonalap támogatását is élvezi.

Az Exxon tavaly 22,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, és a részvényesek állandó nyomása alatt áll, hogy térjen át a tisztább anyagokra. Igaz, az emelkedő olajárak és költségcsökkentési programoknak köszönhetően az első negyedév már profitot hozott, talán ennek is örülhetett egy kicsi mindenki.

A vállalat ígéretet tett arra, hogy növeli az alacsony szén-dioxid-kibocsátású projektekre fordított kiadásait és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátásának intenzitását.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.