Trading

Megszületett az OPEC+ megállapodás, mindenki örül

NRGreport | 2021.07.18. 16:10

Az OPEC+ miniszterei vasárnap tényleg megállapodtak: augusztustól növelik az olajkínálatot, hogy lehűtsék a 2 és fél éves csúcsra emelkedett olajárakat, miközben a világgazdaság kilábal a koronavírus-járványból.

Az OPEC-országok és szövetségesei, mint pl. Oroszország között megszületett a megállapodás végre a 2022 májusától kezdődő új termelési allokációkról, miután Szaúd-Arábia és a többi nemzet is beleegyezett az Egyesült Arab Emírségek (EAE) kérésébe.

"Elégedettek vagyunk a megállapodással" – mondta egy sajtótájékoztatón Suhail bin Mohammed al-Mazroui, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere.

forrás: youtube

A szaúdi energiaügyi miniszter, Abdulaziz bin Szalmán herceg nem volt hajlandó részleteket elárulni arról, hogy hogyan jött létre a kompromisszum. De mindegy is, ha mindenki elégedett.

Az OPEC+ tavaly napi 10 millió hordóval (bpd) csökkentette a kitermelést. A kínálat egy részét fokozatosan visszaállította, így a csökkentés mértéke körülbelül 5,8 millió bpd maradt.

Augusztustól 2021 decemberéig a csoport további 2 millió bpd-vel, azaz havi 0,4 millió bpd-vel növeli a kínálatot – áll az OPEC közleményében.

A csoport megállapodott abban, hogy a korábban tervezett 2022. áprilisi időpontról 2022 végéig meghosszabbítják az átfogó paktumot, hogy nagyobb mozgásteret hagyjanak arra az esetre, ha a globális fellendülés mégis megtorpanna az új vírusvariánsok miatt.

Míg mind Rijád, mind az Egyesült Arab Emírségek támogatta a termelés azonnali növelését, az Egyesült Arab Emírségek ellenezte a szaúdi elképzelést, hogy a paktumot 2022 decemberéig meghosszabbítsák anélkül, hogy magasabb termelési kvótát kapnának.

A nézeteltérés áthidalása érdekében az OPEC+ 2022 májusától több tag, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Oroszország, Kuvait és Irak számára új termelési kvótákban állapodott meg.

A Reuters számításai szerint a „kiigazítás” mintegy 1,63 millió bpd-vel növeli a kínálatot jövő év májusától.

Az Egyesült Arab Emírségek alapkitermelése 2022 májusától 3,5 millió bpd-re emelkedik, a mai 3,168 millióról.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.