Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Nehéz helyzetben vannak az ázsiai finomítók, nem fogynak a repülőgép-üzemanyagok

NRGreport | 2021.07.18. 22:10

A COVID-19 fertőzések újbóli felbukkanása miatt életbe léptetett újabb utazási korlátozások szertefoszlatták az ázsiai repülőgép-üzemanyag iránti kereslet idei fellendüléséhez fűzött reményeket, és lerontották a teljes finomítói ágazat kilátásait. A repülőgép-kínálat növekszik, de csökken a finomítói árrés.

Míg az Egyesült Államokban és Európában a légi közlekedés inkább lazult és a növekvő nyári utazási kereslet hatására inkább helyreállni látszik, addig Ázsiában a súlyosbodó járvány várhatóan a járatok földön maradását eredményezi. Mindez komoly kihívást jelent a finomítók számára, akik már így is a 2018 óta legmagasabb olajárakkal és hordónként kevesebb mint 2,50 dolláros nyersolaj-finomítási árréssel szembesülnek.

MEGREKEDT FELLENDÜLÉS

Számos ázsiai ország az elsők között volt, amelyek 2020-ban kiléptek a COVID-19 lezárásokból, de az elmúlt hónapokban aktívan támadó új vírustörzsek miatt számos kulcsfontosságú célország, köztük Japán, Dél-Korea, Indonézia és Vietnam ismét szigorítani kényszerült a korlátozásokon.

Japánban a menetrend szerinti járatkapacitás ezen a héten 55,6%-kal volt alacsonyabb, mint a 2019-es járvány előtti megfelelő héten. Szintén csökkent Dél-Koreában, Ausztráliában és Indiában 46,4%-kal, 56,7%-kal, illetve 40,1%-kal.

Eleinte az európai és az amerikai légiközlekedési kilátások is gyengélkedtek, ám az elmúlt hetek-hónapok során most gyorsabban látszanak helyreállni, ami növekvő felvevőpiacot jelent az itt előállított üzemanyagok számára.

Az ázsiai finomítóknak azonban egyre nagyobb mennyiségű felesleges repülőgép-üzemanyaggal kell számolniuk, amelyet a minőségromlásra miatt nem is tudnak sokáig tárolni. Így két út van: vagy más régiókban tudják értékesíteni, vagy más, alacsonyabb értékű üzemanyagokba keverik, ám ezzel felélik a finomítói árrést.

A kerozinmolekulák tehát a gázolaj- és benzinmedencékben végzik, és nem marad más, mint a kevergetés, egészen addig, amíg helyre nem áll a jet-üzemanyag árképzése.

Néhány délkelet-ázsiai finomító akár csökkentetett üzemműködésre is kényszerülhet, ha ez a helyzet tartósan fennmarad, mondták el kereskedők és elemzők.

forrás: pixabay

TÉLI VISSZATÉRÉS

Két finomítói forrás szerint a sugárhajtómű-üzemanyag keresleti kilátásai várhatóan javulnak az év végére, mivel akkor gyorsulhat fel az oltások bevezetése és a kerozin iránti szezonális fűtési kereslet beindul.

Ez segíthet az ázsiai sugárhajtómű-finomítás nyereségének: a harmadik negyedévben a dubaji nyersolajhoz képest hordónként 6-8 dollár körüli értékről a negyedik negyedévben hordónként 7-9 dollárra várják a piaci szakértők az árakat.

BENZIN VS KEROZIN

Bár az elmúlt hetekben a belföldi járatok fellendülése hozott némi enyhülést, a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet összességében messze a járvány előtti szint alatt marad, mivel a hosszú távú járatok többsége továbbra sem közlekedik.

Ez a repülőgép-üzemanyag és a földi közlekedés üzemanyag-fogyasztása közötti jelentős eltéréshez vezetett, hiszen az üzemanyagokat idén jobban fogytak, mivel a legtöbb kormány igyekezett elkerülni a 2020-as szintű körű lezárásokat és autóval mozoghattak az emberek.

A repülőgép-üzemanyag iránti kereslet várhatóan a jövő évben is visszafogott marad Ázsiában, mivel a globális légiközlekedés javulása önmagában nem elég az emelkedő növekvő termelés felszívására. A kereslet elmaradásának köszönhetően tehát a sugárhajtómű üzemanyag és kerozin negatív hulláma a jövő évben is folytatódik.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.