Fenntarthatóság

Elkészült a világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmja, amit drónok tartanak karban

NRGreport | 2021.07.20. 08:32

Szingapúr bemutatta a világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját, amely 45 futballpályának megfelelő területet foglal el, és elegendő villamos energiát termel a sziget öt víztisztító telepének működtetéséhez.

A projekt része a földterületben korlátozott délkelet-ázsiai városállam azon törekvésének, hogy 2025-ig megnégyszerezze napenergia-termelését, és ily módon vegye fel a harcot az éghajlatváltozás ellen – számolt be a beruházásról a Reuters.

A Szingapúr nyugati részén, egy víztározónál található, 60 megawattos teljesítményű napelem parkot a Sembcorp Industries egy leányvállalata építette.A vállalat és a szingapúri nemzeti vízügyi hivatal, a PUB közös nyilatkozata szerint a napelempark évente mintegy 32 kilotonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, ami körülbelül 7000 autó CO2 kibocsátásával azonos. 

Az utóbbi években egyre több országban jelennek meg a víztározók vízfelszínén lebegő naperőművek. A vízi napelemfarmok, napelemszigetek előnye, hogy általában nem korlátozza semmilyen tereptárgy a napsütést és a napelemek alatt elterülő hatalmas vízfelület fényvisszaverő és hűtő hatása javítja a napelemek termelését, így akár 5-15%-kal jobb lehet egy víz feletti naperőmű teljesítménye, mint egy szárazföldön elhelyezett rendszeré.

Szingapúrban a helyhiány miatt telepítették vízre a napelemeket. A 45 hektáros területen található 122 000 napelemből álló úszó park várhatóan elegendő villamos energiát tud termelni ahhoz, hogy a szingapúri vízfeldolgozó rendszer teljes mértékben fenttartható energiával működhessen. A napelemeket 25 éves élettartamra tervezték, és drónok segítenek majd a karbantartásban.

Kép forrása:https://www.facebook.com/PUBsg/photos/pcb.4075615312529119/4075613682529282

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.