Fenntarthatóság

Az amazonasi esőerdő néhány területe már most több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.21. 08:16

Az olyan óriási kiterjedésű erdők, mint amilyen az Amazonas őserdeje is, nagyon fontos szerepet játszanak a klímaváltozás mérséklésében – már akkor, ha békén hagyjuk őket, és nem rontunk az egyébként is rossz helyzetükön még tovább. Egy friss kutatás szerint az amazonasi őserdő nagyon közel van ahhoz a fordulóponthoz, ami után már csak hozzáad a klímaváltozáshoz, és nem mérsékli azt.

Ijesztő kutatás jelent meg a neves Nature tudományos folyóiratban: a tanulmány szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az Amazonas elérjen egy olyan fordulópontot, ami után már több szén-dioxidot fog kitermelni, mint amennyit elnyel. Ez brutális hatással lehet a globális felmelegedés alakulására.

Egy ilyen óriási kiterjedésű erdő ugyanis ugyanúgy bocsájt ki szén-dioxidot, mint ahogyan elnyeli azt, de ideális (tehát emberi beavatkozás nélküli) esetben általában ez jelentősen eltolódik az elnyelés felé. Az emberi tevékenység hatására azonban a mérleg nyelve lassan a másik oldalra billen.

A legfontosabb probléma egyértelműen a fakitermelés: már magában a fák kivágása is segíti az egyensúlytalanság kialakulását, de ennél rosszabb a helyzet azzal, ahogyan mezőgazdasági területeket igyekeznek kinyerni a helyiek. Az emisszió nagy részét a tüzek okozzák, amelyek közül sokat szándékosan gyújtanak, hogy így alakítsanak ki művelhető földeket. A tüzeken és az erdőirtáson kívül a magasabb hőmérsékletek és az Amazonas délkeleti részét sújtó szárazságok is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az erdőség szén-dioxid-forrássá váljon. Ezen kívül az erdőben élő mikroorganizmusok is bocsátanak ki szenet, ezek azok, amelyek lebontják a fákat akkor, amikor azok elhalnak.

A brazil Űrkutatási Intézet és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) közös kutatása az 1960-as évek óta zajló vizsgálatok alapján megállapította, hogy a helyi növények a kibocsátás nagyjából egynegyedét vették fel, Amazónia így kiemelkedő szerepet játszott az éghajlati átalakulás mérséklésében. A kutatók kisrepülőkkel mérték a szén-dioxid-szintet 4500 méterrel az erdők felett az elmúlt egy évtizedben.

Az eredményekben a legaggasztóbb az volt, hogy a térség jó része még az erdőtüzek nélkül is szén-dioxidot bocsát ki. A szakértők úgy vélik, ez nagy valószínűséggel a fakitermelésnek és a szomszédos területeket is érzékenyebbé tevő erdőtüzeknek tudható be.

A legrosszabb állapotban az erdő keleti, és főleg délkeleti területei vannak, ezek már most nettóban kibocsájtók. Itt a legfőbb szennyezőerő az erdőtüzek voltak. Az erdő nyugati és középső területei nedvesebbek, egészségesebbek, mint a többi, némileg egyensúlyozzák az erdőtüzek hatásait, de a kutatás szerint már nem sokáig.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt heves kritikák érik, mivel támogatja az erdőirtást, amely 12 éve nem tapasztalt mértéket ért el, miközben az erdőtüzek száma is a 2007 óta tapasztalt legmagasabb volt júniusban.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#amazonas   #erdőirtás   #esőerdő  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.