Rezsi

Japán atomenergiával biztosítja a kellemes hűvöst az olimpiai játékok alatt

NRGreport | 2021.07.21. 11:00

Japán több erőművet, köztük egy régóta szunnyadó atomreaktort is újraindított egy esetleges energiaválság elkerülése érdekében. Az utóbbit a kánikula, vagyis a hűtőberendezések intenzív használata miatt megugró energiakereslet válthatja ki, főképp Tokióban, ahol pénteken kezdődik az olimpia – írja a Reuters.

Jelenleg kilenc reaktor üzemel Japánban, ami a fukusimai atomkatasztrófa óta a legmagasabb reaktor szám. Az energiaigény növekedése miatt egy gáztüzelésű erőművet és egy szénerőművet is a tervezettnél hamarabb üzembe helyeztek.

A megnövekedett termelőkapacitás az ipari minisztériumnak is bizonyosságot ad:

Nem aggódunk a nyári áramellátás miatt, mivel a további erőművek újraindítása növelte a kapacitást– nyilatkozta Jurij Ito, az ipari minisztérium áramellátási politikáért felelős irodájának igazgatóhelyettese.

Az energiakimaradás miatti aggodalom nem ok nélküli. Az olimpia miatt az egész világ kíváncsian figyeli Japánt, de a játékok szervezőinek nemcsak a koronavírus, hanem a hőség is plusz kihívásokat is jelent, és a téli villamosenergia-válság külön óvatosságra int. A Financial Times beszámolója alapján télen a gázkészlet annyira lecsökkent, hogy az áramkimaradások elkerülése érdekében az áramszolgáltatók a megnövekedett kereslet ellenére arra kérték a fogyasztókat, hagyják bekapcsolva a fűtést, de kapcsolják ki a többi készüléket, mivel az ország nyugati részein a rendszer elérte a maximális kapacitás 99 százalékát.

A fukusimai katasztrófa óta eltelt évtizedben a japán villamosenergia-hálózatot rengeteg kritika érte. Ráadásul a kormány nagyobb versenyt tett lehetővé, valamint egyre több megújuló energiaforrást von be a rendszerbe. Japán azonban még mindig nagymértékben fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, különösen a cseppfolyósított földgázra (LNG) és a szénre, amelyeket importál.

Az ágazatra nehezedő nyomást Japánban szintén fokozza, hogy számos régi olaj- és szénerőművet zártak és zárnak be, mivel az iparágban fellépő liberalizáció költségcsökkentésre kényszeríti az energiavállalatokat, valamint az is, hogy a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések miatt életképtelenné válnak.

A japán hálózatfelügyelet (OCCTO) becslése szerint júliusra 5%-os, augusztusra pedig 3,9%-os termelési többletkapacitás keletkezik Tokió térségében. Ez azért fontos, mert a 3% alatti többletkapacitás már ellátási hiányhoz, esetleg áramkimaradáshoz vezethet.

Ezenkívül a japán hálózatfelügyelet új monitorprogramot indított, mely azt méri, a csúcskereslet idején mekkora villamosenergia-ellátás állhat rendelkezésre és az energiahiányt is segít előre jelezni.

Fotó forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.