Rezsi

4 fontos előnye van annak, ha biciklivel jár munkába

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.22. 09:20

Ebben a meleg időben tömegközlekedésen heringezni kész rémálom, ezért kézenfekvő lenne az autó, ha munkába járásról van szó. Ez azonban nagyon szennyező, és nem is túl praktikus, főleg, ha nagyvárosban lakik az ember – mutatjuk, miért érdemes inkább biciklire váltani.

A biciklizés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy valaki környezetbarát életmódba kezdjen. Több szempontból is nagyon jó választás, mint közlekedési mód, köztük csak az egyik az, hogy zöldebb – az alábbi négy előny például biztosan még azt is meggyőzi róla, aki eddig hezitált, és biciklivásárlás előtt áll.

Kezdjük az egyértelművel: környezetbarát

A biciklihasználattal drámaian lecsökkentheti a szénlábnyomát, méghozzá úgy, hogy nagyobb anyagi ráfordítással sem kell számolnia. Ha biciklivel jár, hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás, és ahhoz is, hogy a saját felelőssége csökkenjen a globális felmelegedés egyre gyorsuló ütemében. Persze ehhez tömegközlekedést is használhatná, de a nagyvárosokban az mindig zsúfolt – ez pedig vírushelyzetben, főleg nyáron, a nagy melegben, egyáltalán nem vonzó alternatíva.

Egészségesebb lesz tőle

Nem kell mondanunk, hogy a rendszeres mozgás egészségesebbé tesz – ha reggel és délután is leteker néhány kilométert, már tettél valamit az egészségéért. Így észrevétlenül csempészhet be a mindennapjaba mozgást úgy, hogy közben megspórolja a reggeli ingázást, így hasznosan tölti el azt az időt is, ami egyébként csak utazással menne el. A kardiózás pedig kifejezetten jót tesz a szívnek, a keringésnek, a vércukorszint stabilizálásának, és persze a testsúly kontroll alatt tartásával minden olyan betegség megelőzésében segít, ami az elhízással köthető össze.

A mentális egészségben is segít

A fizikai mozgás nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségben is rengeteget segít. A rendszeres mozgás kutatásokkal bizonyítottan csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét, ráadásul biciklizni a szabadban kell, a szabad levegőn eltöltött idő pedig megintcsak pozitív hatással van az ember lelkiállapotára. Ha stresszes a munkája, még inkább előnyös lehet biciklivel járni, a rendszeres mozgás ugyanis a stressz csökkentésében is segít.

Olcsóbb, mint bármi más

A biciklire csak egyszer kell beruházni, utána pedig néha karbantartani, de kétségkívül olcsóbb eszközről beszélünk, mintha autóval járna, de még a tömegközlekedésnél is jobban jár vele. Ha ide számítjuk azt is, hogy a biciklihez nem kell üzemanyag, a biciklin nem fog elkapni betegségeket, mint a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, és a rendszeres mozgás miatt az egészsége is javulni fog, már egyértelműen kimondható: a biciklizés a legjobb módja a mindennapos munkába járásnak.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#bicikli   #környezettudatosság  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.