Fenntarthatóság

Egymillió autónál is több az elvadult disznók károsanyag-kibocsátása

Stuth-Nagy Niki | 2021.07.23. 08:34

Onnan is jön a légszennyezés, ahonnan nem várnánk: egy amerikai kutatás szerint az elvadult disznók rengeteg károsanyag-kibocsátásért felelnek, konkrétan többért, mint amennyit egymillió autó számlájára írhatunk.

Számítások szerint 1,1 millió autó kibocsátásával érhet fel az a károsanyag-mennyiség, amely évente az elvadult sertések számlájára írható. A Queenslandi Egyetem kutatói szerint a legnagyobb probléma a túrással van, ilyenkor kerülnek ugyanis olyan anyagok a légkörbe, amelyek hozzájárulnak a globális felmelegedéshez hosszú távon. A Global Change Biology című folyóiratban publikált becslések szerint az elvadult disznók évente 4,9 millió tonna szén-dioxidot szabadítanak fel áldásos tevékenységük során.

Bár a sertések ártalmatlan állatoknak tűnhetnek, a jelek szerint a környezetre nézve mégsem azok. A nemzetközi kutatócsoport prediktív populációmodellezést használt modern térképező technológiával, hogy megállapítsa, az öt kontinensen mekkora környezeti problémát okoznak a vad sertések. Kiderült, hogy jelentőset: a szakértők megállapították, hogy szignifikáns fenyegetést jelenthetnek az állatok a klímára nézve, így ezt a meglehetősen furcsa kutatási eredményt nem érdemes elbagatellizálni.

A disznók Európában és Ázsia egyes részein őshonosak, ám ma már az Antarktisz kivételével az összes kontinensen jelen vannak. Úgy túrják a talajt, mintha kis traktorok lennének, ezzel pedig elindítanak egy láncreakciót: a talajban lévő mikrobák ilyenkor oxigénhez jutnak. A mikroorganizmusok gyors ütemben szaporodnak, ami szén-dioxid-termelést eredményezhet. A szakemberek becslései szerint az állatok évente 36 ezer négyzetkilométernyi földterületet túrnak fel azokban a régiókban, ahol nem őshonosak.

„Mivel a talajban legalább háromszor annyi szén van, mint a légkörben, már egy nagyon kicsi felszabadulása is felgyorsíthatja a klímaváltozást” – idézi a Study Finds Dr. Christopher O’Bryant, a Queenslandi Egyetem kutatóját, aki egyben a tanulmány vezető szerzője is. „A disznók nagyon nagy mennyiségű földet túrnak fel, ami nemcsak a talaj egészségét és a klímacéljainkat veszélyezteti, de nagyon rossz hatással van a biodiverzitásra és az élelmiszerbiztonságra is.”

A disznók Óceániában forgatják fel a legnagyobb területet – nagyjából 22 ezer négyzetkilométert -, majd Észak-Amerika következik a sorban. Óceánia elvadult disznói a felelősek az állatok éves becsült szén-dioxid-termelésének több mint 60 százalékáért (3 millió tonna), ami nagyjából 643 ezer autó kibocsátásával egyenlő. A szakértők szerint ez azért is probléma, mert a korábban említett hátráltató tényezők nélkül a fejlődő országok még inkább lemaradnak a fejlett nációkhoz képest.

A kutatók szerint az elvadult disznók okozta problémáért végső soron az ember a felelős, aki elterjesztette őket, tehát újabb ember okozta klímakárosító tényezőről van szó. A disznók gyakorlatilag invazív fajnak számítanak a bolygó nagyon nagy területén. Mivel a disznók elég szaporák, és széles körben károkat okoznak, a számuk menedzselése mind idő- és pénzigényes, mind komoly kihívásokkal jár.

 

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#disznók   #klímaváltozás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.