Vállalatok

Hidrogén alapú energiával startol a Toyota városa

Benedek Attila | 2021.07.26. 01:06

Első pillantásra egy nagyszabású és érdekes kísérletnek tűnik Woven City, ahol hidrogén és napelem biztosítja a lakóknak az energiát. Ennél jóval többet jelent a Toyota városa: az előre menekülést.

Lassan közhellyé válik, hogy napjaikban az autóipar legnagyobb átalakulása zajlik. Ha néhány évtizedre előre tekintünk, akkor az autó jövője nagy valószínűséggel ez lesz: önvezető elektromos kabinok, fülke vezető nélküli teherautók nulla kibocsájtással és persze jönnek a repülő autók, azaz repülő kabinok. Mindez nagy biztonságban történik, a járművek egymással és a városok útjaival állandó kommunikációban vannak. ”Mindent” a mesterséges intelligencia felügyel.

A ma uralkodó trendekből ez a jövő olvasható ki.

Így az autózás, a belsőégésű motoros autó tartása és az autóvezetés, hasonló tevékenységgé válhat 2050-ben, mint ma a lótartás: egy érdekes hobbi.

Az autózni szerető emberek szomorú jövőképe ”jól alakul”, a világban most zajló nagy mérvű és gyors változás az autógyárakat rákényszeríti arra, hogy változtassanak: azaz előre meneküljenek. Különben a szuper sebességgel fejlődő tech cégek programjai által irányított hardver gyártókká válnak. És eltűnnek a süllyesztőben. Valójában ez az előre menekülési terv rajzolódik ki a Toyota jövő városa mögött is.

A megoldás

A Toyota komoly víziót tett le az asztalra, amivel, mint óriás vállalat, ügyesen át tudja magát menteni a jövő sofőrt kímélő, autómentes világába. A megoldása a japánoknak a problémára, hogy minden a közeljövőben fontos területen az élre törnek. Ezek a következők: mesterséges intelligencia, robotika, önvezetés, okos otthonok és a személyes mobilitás. Mindezt nyakon öntik a zöld energiával.

Egy kis szervezés

A Toyota nagyban gondolkodását és előrelátását mutatja, hogy az autógyártó részlegen kívül, létre hozták a Woven Planet Capital Groupot. Ez egy kockázati befektetői csoport, amely a fenti témákban keresi a társulásra, megvásárlásra alkalmas vállalkozásokat. Az egésznek a lényege, hogy az autógyártó részlegen kívüli csoport foglalkozik a közeljövő haladó technológiáival és ezeknek az átültetésével a gyakorlatba.

A hidrogén alapú társadalom

A Toyota éllovasa a hidrogén alapú közlekedésnek, ebben nem csak az autózás, a haszonjárművek, buszok működtetése, hanem a hajó és a vasúti közlekedés is beletartozik. Plusz a lakások, házak, háztömbök áramellátása zöld hidrogént használó üzemanyagcellával.

Woven City

A fent leírt jövőbe mutató megoldásokat teszteli élesben a Toyota Woven City-ben. A hely kultikus, nem csak korábban sokáig itt működő Toyota üzem miatt: Japán jelképe, a Fuji hegy is a közelben található.

A nevet az angol weawe, szőni, fonni szóból alkották. Ez utal a Toyota múltjára is, ugyanis a márka alapító édesapja, az automata szövőgép feltalálója. A prózaibb ok a névadásra, hogy az egyéni mobilitást, az önvezető autózást és gyaloglást is egybe szövi a város.

Föld alatti áruszállítás, elektromos járművek, napelemes faházak és vízkultúrás növényekkel tele parkok

2021 februárjában tették le Woven City alapkövét, ahol az első időkben 360 lakos fog élni. Ezek átlagemberek és tudósok lesznek, ha majd mind a 175 hektárnyi területet kihasználja a város, akkor a lakosok száma 2000 főre fog növekedni.

Az áruszállítás a föld alatt történik, elektromos járművekkel. A házak fából épülnek, a faanyagot robotok vágják méretre. A háztetőkön napelemek találhatók, a parkokba, szabad terekre pedig vízkultúrás növényeket telepítenek.

A közlekedés három fő részre oszlik. Az egyiket a nagyobb sebességű autós közlekedés jelenti, nagymértékű önvezetéssel. Ez nem keveredik a lassabb autós helyváltoztatással, ami összehangoltan működik az egyéni mobilitással és a gyalogos közlekedéssel.

A járművek, az okos otthonok és az egyéni közlekedők állandó kapcsolatban vannak és az egész rendszert mesterséges intelligencia vezérli és látja át. Közben az ott élők mozgásáról, a járművekről, az energiafelhasználásról és szinte minden másról is, óriási mennyiségű adatot gyűjtenek be és elemeznek ki.   

A Toyota átváltozásához, mint jövőbeli mobilitás szolgáltató, úgy kapcsolódik Woven City, hogy a nulláról felépített, minden elemével összekötött okos városban tesztelik a közeljövőben használatos technológiákat. Ezért is várják tudósok, feltalálók jelentkezését, akik szeretnének ebben a munkában részt venni.

fotók: Toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.