Mobilitás

The Line, a 170 km hosszú, zöld energiával működő város

Benedek Attila | 2021.07.27. 08:00

A közel-keleten elkezdődött egy hatalmas város építése, amely hasonló szerepet szeretne betölteni, mint Dubaj. Az új világvárosban a fókusz a zöld energiákra és az autómentes közlekedésre kerül.

A világ egyik legzártabb társadalma Szaúd-Arábiában található, emellett a közel-keleti ország arról is ismert, hogy világ kőolaj készletének a 16 százalékát birtokolja. Ez a mennyiség még sok éve elegendő, de előre gondolkodnak.

Ennek köszönhető a 2016-ban bemutatott Vision 2030 elnevezésű terv, aminek a megvalósításához szerencsére akad pénz is. A nagyszabású elképzeléseket tartalmazó csomagnak része, hogy az ország észak-nyugati részén, a Jordán határ és a Vörös tenger mellett, felépítenek egy új várost.

Neom színre lép

A Neom nevet kapó település, a hírek szerint 500 milliárd dollárból épül, és a legkorszerűbb technológiákkal szerelik fel. Gyakorlatilag állam lenne az államban, külön törvényekkel, bíróságokkal, közigazgatással, számtalan látványossággal és olyan hi-tech megoldásokkal, mint a repülő autók. A nagy felhajtás célja, hogy oda vonzza a turistákat és a tőkét. A méretekről, a nagyban gondolkodásról vagy a megalomániáról sokat elmond, hogy a területe 26,5 ezer négyzetkilométer, ami 30-szor nagyobb, mint Budapest. A szaúdi elképzelés jól illik abba a trendbe, ami a Megacity néven fut, és előrejelzi az óriás városok és a városiasodás növekvő népszerűségét.    

  Fotó forrása: https://www.aaronjenkin.co.uk/Prints/

Politikai baki és fényesítés

Az eredeti terv a fenti, megtűzdelve fejlett géntechnológiát alkalmazó orvoslással és számtalan más, igen csábító dologgal. A gondot az okozta, hogy a nagyszabású elképzelés kitalálójának személye, valószínűleg egyezik Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró Isztambulban történő meggyilkolását elrendelő személlyel: a korona herceggel.

A Hasogdzsival történtek rámutattak arra, hogy Szaúd-Arábia mégsem annyira jó hely, mint amennyire mutatja magát. Közben a tervek is változtak, mert kiderült, hogy a 26500 négyzetkilométeren elterülő várost energiával ellátó egybefüggő óriási napelem park, még sem annyira jó ötlet. Helyette inkább több, kisebb parkkal és zöld hidrogénnel oldják meg az óriás város energia ellátását. Ha megvalósul.

Közben ügyes PR eszközökkel elkezdték formálni annak az országnak a képét a világ előtt, ahol a lakosság 90 százalékának a bevétele a kőolajból származik. Ráadásul szaúdi tulajdonú a világ egyik legnagyobb olajcége is. Az Aramco nevével, az utóbbi időben nem csak az olajos szakmában dolgozók találkozhattak.

F1, Formula E és Dakar

Az Aramco szponzori megállapodást kötött a Formula-1-el, a Dakar rali is Szaúd-Arábiába költözött jó pár évre, ezen felül a zöld technológiát hírelő Formula E bajnokság nyitó futamát is ott tartják. Plusz a tereprali új ágának, a kissé zöld mosás szagú Extrem E első futama is az arab országban ott zajlott.

Az F1 szponzorálása sem véletlen: nemsokára saját futamot fognak rendezni. A habot a tortán Valentino Rossi új Moto GP csapata jelenti, ahol az Aramco lesz a fő szponzor.

Az említett támogatói szerepek és a versenyek egész jó színben tüntetik fel Szaúd-Arábiát. A nyitás jobban ráirányítja a figyelmet a zöld városra, amelynek megalomán elemeit – a külföldi befektetők megcsappanó érdeklődése miatt – egyelőre „elengedték”. Az első felvonásnak a munkálatait viszont elkezdték, ez a The Line, azaz a vonal. A The Line terveit, 2021 elején hozták nyilvánosságra.

Fókuszban a zöldség                        

A zöld technológiák és megoldások előtérbe helyezése az utóbbi években kötelezővé vált, mert manapság a tőke is csak a zöld helyekre áramlik. A zöldmezős beruházásként épülő város több különlegességgel is rendelkezik. Az egyik legérdekesebb, hogy szakít az eddig megszokott felépítési formákkal és a nevéhez hűen, vonalban helyezkedik el.

Egy 170 kilométer hosszú vonalat kell elképzelni, amely kb. a Budapest-Mosonmagyaróvár távolságnak felel meg…

Ebben a hosszú városban nincs autó közlekedés, az emberek fő helyváltoztatása a föld alatt futó, extrém gyors vasúton történik. Ez nagy valószínűséggel az Elon Musk-féle Hyperloop vagy erre hasonlító technológiát vetnek be. Ennek köszönhetően, húsz perc alatt lehet majd eljutni a The Line egyik végéből a másikba.

Ez a terv nagy vonalakban, az építés elkezdődött. A teljes megvalósulást még el tudja odázni a húsz ezer fős beduin törzzsel történő vita. A szaúdi kormány arról győzködi a helyieket, hogy helyezzék át máshova a falvaikat, településeiket. Egy ellenálló emberről már tudnunk, akit megöltek a helyi biztonsági erők.

A gondot az okozza, hogy a törzs már nem vándorol, hanem régóta ezen a területen él. Az elköltöztetésükkel,elüldözésükkel járó média felhajtás, okozhat gondokat.

 

Kiemelt fotó forrása: bamperspectives.smugmug.com/

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.