Trading

A koronavírus sem vethette vissza a hazai földgázpiac fejlődését

NRGreport | 2021.07.28. 08:00

A magyar fölgázkereskedés likviditása és versenyképessége jelentősen nőtt – mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese a most megjelent európai Éves Piacmonitoring Jelentés kapcsán.

Az idén 10. alkalommal megjelent Éves Piacmonitoring Jelentés (Market Monitoring Report 2020) földgáz nagykereskedelemmel foglalkozó fejezete szerint a Covid-19 járvánnyal sújtott 2020-as évben, a vírus által támasztott kihívások ellenére is tovább javult az európai uniós földgázpiac működése. A javulás a piaci árak egymáshoz közeledésében, az ellátás oldali versenyhelyzet erősödésében és a gázpiaci szervezett kereskedési pontok, úgynevezett hubok likviditásának növekedésében mutatható ki a leginkább.

A Jelentés, mely az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER), az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) és az Energiaközösség közös kiadványa, külön esettanulmányban ír a magyarországi földgázpiacról. Bemutatja az elmúlt évek hazai piaci fejlődését és azokat a szabályozási intézkedéseket, amelyek hozzájárultak a likviditás és a versenyképesség fejlődéséhez. Az, hogy az elmúlt évben három, Magyarország és Közép-Európa számára is egyaránt fontos, az ellátásbiztonságot növelő energetikai projekt valósult meg, szintén a piac fejlődését jelzi. 

Ságvári Pál szerint, különösen növeli a magyar esettanulmány értékét, hogy a magyar földgázpiac fejlődését külső szakértők értékelték, akik rámutatnak az elmúlt időszak infrastruktúra-fejlesztéseinek, illetve a földgáz üzemi és kereskedelmi szabályzatok (network code) végrehajtásának kedvező piaci hatásaira. Azonban azt is kifejtik, a hazai földgázkereskedési likviditás további növelése érdekében, elsősorban a határidős ügyletek piacán, további előrelépések szükségesek.

A földgáz nagykereskedelmi fejezet a korábbi kiadásokhoz hasonlóan idén is ad ajánlásokat a beazonosított piaci korlátok áthidalása, a versenyképesség és a piaci integráció elősegítése érdekében. A kiadvány további két fejezetét (villamosenergia nagykereskedelem, illetve kiskereskedelem és fogyasztóvédelem) az év hátralevő részében teszik közzé.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.