Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A korszerű napelemekben rejlő technológiák (x)

NRGreport | 2021.07.29. 05:00

A mai élvonalbeli napelemek technológiai fejlesztések kombinációi által tesznek szert kiemelkedő tulajdonságaikra. A fejlesztések fő célja a hatásfok növelése, melyet az egyes gyártók különböző eljárással érnek el. Ilyen technológia megoldás például a Hyundai napelemek zsindelyes (shingled cell) technológiája.

Zsindelyes technológia

Az elnevezés a cellák zsindelyes tetőfedésre emlékeztető elrendezéséből ered:

A lézerrel 5-6 szeletre darabolt cellákat egymással átfedésben kötik össze, hatékonyabban kihasználva a napelem felületét. Fém szalagkábelek helyett vezetőképes ragasztó gyűjti és vezeti el a megtermelt energiát, így nincs szükség a hasznos felületből kitakaró “busbar”-okra. Minden cella a vele szomszédos darabbal átfedésben kerül kötésre, így megszűnik a cellák közötti hagyományos 2-5 mm távolság.

zsindelyes napelemek áramköreit horizontális és vertikális elrendezésben is ki lehet alakítani, melyek egymással párhuzamosan vannak kötve, de önállóan is képesek működni. Ennek köszönhetően kisebb az árnyékolási tényező befolyása a termelésre.

Az állított panelek a vízszintes árnyékok kiküszöbölésében a leghatékonyabbak: ha az árnyék csak egy sztringet érint, az mindössze 13%-os kieséssel jár. Ha a napelem felületét egy sztring kivételével teljesen hó vagy árnyék fedi, a szabadon maradt egy egység jóvoltából az akkor is működik. A működési hőnek köszönhetően pedig a hó gyorsabban leolvad, fényt engedve az addig inaktív celláknak.

 

 

A zsindelyes technológia további előnyei: 

– a cella-szelet áramfelvétele 1/5-e egy teljes celláénak
– alacsonyabb a működési hőmérséklet
– kevesebb veszteség a termelés során
– kisebb a ”forró pontok” kialakulásának kockázata
– melegedésre kisebb mértékben csökken a leadott teljesítmény
– nincs cellatávolság, nagyobb a felületkihasználtság
– rugalmasabb kapcsolódás (ragasztott áramvezető kötés)
– a modul ellenállóbb a mechanikai terheléssel szemben
– fém kötés nélkül nincs hőtágulás
– hosszú élettartam
– költséghatékony gyártás

 

A zsindelyes technológia élenjárója a Hyundai gyártó.

A Wagner Solar nagyker kínálatában szereplő háztartási méretű rendszerekhez kapható 400 w-os, ipari méretű rendszerekhez pedig akár 470-480 W-os panelek nem csak hatékonyabbak más modulokhoz képest, de a többi napelem gyártótól megszokott 10-12 vagy max. 15 év termékgarancia helyett 25 évet garantál minden zsindely technológiás napelem esetében.

 

Napelemes cellatechnológiák

Az alábbi összehasonlító videóban Házi Ádám, a Wagner Solar kereskedelmi igazgatója bemutatja a különböző cellatechnológiákat, szó esik róla, mi a különbség a mono-és a polykristályos napelemek, a hagyományos, az osztott cellás és zsindelyes technológiák között. Mi az a bus bar és mért van rá szükség? Alapfogalmak és a mögöttük rejlő működési mechanizmusok mellett sorra veszi az elmúlt 10 év legfontosabb újításait.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.