Mobilitás

Egyelőre csak egyetlen cég kínál kereskedelmi forgalomban kapható üzemanyagcellás teherautót

Benedek Attila | 2021.08.02. 12:00

Pillanatnyilag a Hyundai áll a legjobban a teherautók és a kamionok hidrogénnel történő zöldítése terén. A jövő viszont már szerencsére fényesebb, ez nem csak az ígéret-cunamiból látszik.

Amíg néhányan lelkesen vitatkoznak, hogy az üzemanyagcella vagy a tüzelőanyagcella a helyes fordítása a hidrogénnel is működő áramtermelésnek, addig a gyárak és a kutatóintézetek lelkesen dolgoznak.

Személyautós fronton a Toyota és a Hyundai harcol a hidrogén hajtású személyautóival a vásárlókért. Az első hazai kúton már tankolhatók a nálunk is elérhető járművek.

A jól hangzó zöld jövőképekkel teli van a padlás, erre példa a szabadidő-autókat hidrogén hajtásúvá alakító BMW és JLR tervei, vagy a haszonjárműves fronton mintának tekintett Toyota Portal Projekt.

Az egyetlen

Pillanatnyilag a Hyundai áll a legjobban a teherautók és a kamionok hidrogénnel történő zöldítése terén. A sztori a következő: 2013-ban mutatták be az Xcient típust, amely felváltotta a Tragót. Ez a tehergépkocsi szolgál alapként, a vázban foglal helyet a két üzemanyagcella. Ezek egyenként 90 kW-ak, így az összteljesítményük 180 kW.
Hét tartályt helyeztek el az autó aljában, ezek 32 kilogramm hidrogént tudnak elnyelni. A 400 kilométeres hatótávolságot biztosító hidrogént, 8-20 perc alatt lehet pótolni. Ez meglehetősen versenyképes időtartam.
A teherautó mozgatásáról 476 lóerőt és 2237 Nm-t leadó elektromos motor gondoskodik, az üzemanyagcellákból érkező és a fékezéskor visszatermelt áramot a 72 kWh-ás akkumulátorban tárolják.

Számok

A Hyundainak kezd visszajönni a kutatásra fordított tengernyi munkája és pénze. A svájci H2 Energy-vel az együttműködés egész jól halad, mert az elsőnek megrendelt 46 autót, még 140 követi. A 37 tonna össztömegű teherkocsikkal eddig a több, mint egymillió kilométert tettek meg. Ezzel 670 tonna szén-dioxidtól szabadították meg a bolygót. Ez a koreaiak első komolyabb eladása, amelyet több más is követ.

Lehetőségek és ígéretek

Ígéretekkel, a földből hirtelen kinőtt start-up cégek szuper látványos terveivel – kis túlzással – nap, mint nap találkozni a szaksajtóban. Ez alól természetesen az üzemanyagcella sem kivétel. A műfaj egyik fura alakja a Nikola Motors, amely 2021 utolsó negyedévére ígéri a Nikola Tre széria példányainak az elkészítését. Három év múlva talán a gyártósorra kerül a Two, ami a hosszú távú fuvarozást teszi zöldebbé.

Kanada begyorsít

A harsány start-up cégek mellett, szinte észrevétlenül működik a kanadai Ballard Power System. Az 1979-ben, Geoffrey Ballard által alapított vállalat régóta forgalmazza a saját gyártású üzemanyagcelláit. A nagyságrendről sokat elmond, hogy a Ballard üzemanyagcellákkal működtetett autók, eddig 30 millió kilométert tettek meg.
Az egyik legnagyobb teherautós kísérleti projektet, a kanadaiak futtatták le a Dongfeng Motors-szal. Az életszagú kísérlet 2017-ben indult útjára. Érdekesség, hogy a távol-keleti vállalat, mostanság keres Kelet-Európában és hazánkban is partnereket. Első körben a személyautókat és kisteherautókat szeretnének felénk eladni.
A kínai befolyás egy év múlva felerősödött a Ballardnál, mert a Weihai Power stratégiai partnere lett a kanadai cégnek.

A pilot projekt

Az évente 200 ezer haszonjárművet gyártó kínai óriásvállalat együttműködött a Ballard Power Systemmel. Ennek az eredménye egy félezer darabos tüzelőanyagcellás flotta létrehozása.
A Ballard FCvelocity 9SSL típusú cellát használták a 6,71 méteres, 3,2 tonna teherbírású teherautókban. Amelyek raktere 15,7 köbméteres.
A 350 kilométeres hatótávú teherautókkal 5 millió kilométert futottak, a HRS vállalat három kútján naponta 1300 kilogramm hidrogént tankoltak. A flotta naponta 173 tankolást hajtott végre, ez a lefutott kilométerek alatt összesen 28700 töltést jelentett.
A fentiek mellett akad még jó néhány bizalomgerjesztő együttműködés, amely biztosítja a teherfuvarozás és a buszozás gyors zöldebbé tételét. Így nem csak az államilag támogatott kínai márkák dobnak majd piacra üzemanyagcellás teherautókat, buszokat, hanem Amerika és Európa nagy márkái is. Néhány éven belül.   

 

Képek forrása: Dongfeng Motors, Hyundai

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.