Vállalatok

Már a második szélerőművet vásárolja meg a MET Bulgáriában

NRGreport | 2021.08.02. 06:57

Újabb szélerőművet vesz a MET Csoport Bulgáriában, most egy 60 megawattos eszközre írt alá részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal. Cél az 500 MW megújuló portfolió elérése, 2023-ra vagy ahogy a cég új, megújulókért felelős vezérigazgatója nemrég adott interjújában előrevetítette: akár az 1000 MW is összejöhet 2026-ig.

A MET Csoport részvény-adásvételi szerződést írt alá 2021. július 30-án a Grupo Enhol családi tulajdonban lévő, megújuló energiatermelő eszközökre szakosodott spanyol vállalattal, amelynek keretében megvásárolja a Nyugat-Bulgáriában, a Fekete-tenger partján található 60 megawattos szélerőművét, a Suvorovo Wind Park-ot. A tranzakció várhatóan 2021. harmadik negyedévében zárul.

Christian Hürlimann, aki megújulókért felelős vezérigazgatóként nemrég csatlakozott a céghez, a renews.biz-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a MET alapvetően preferálja azokat a piacokat, ahol már megvetette a lábát – köztük Románia, Horvátország, Lengyelország és Bulgária -, mert azon kívül, hogy ez mindig szinergiákra ad lehetőséget, a piacismeret is sokat számít. S bár az 500MW-os portfólió elérését 2023-ig kihívásnak nevezte, ettől függetlenül újabb 500MW-ot is hozzátervezne 2026-ig. Az 500MW-tól nincs messze a cég: a magyarországi mintegy 250 MW-hoz hozzászámolhatjuk a  42 MW szélparkot Szerbiában és most már Bulgáriát is.

fotó: Chrisian Hürlimann (MET Csoport)

MET Bulgária: 102MW

A vállalat még az év elején vásárolta meg az előző, 42 MW-os Black Sea Wind Park szélerőművet, így a mostani tranzakcióval a MET tovább erősíti jelenlétét a bolgár megújuló piacon.

Az első bolgár szélerőmű megvásárlását a svájci központú energiavállalat még tavaly jelentette be, akkor az olasz Enel Green Power 42 megawattos szélerőműparkját vették meg. A 2010 óta működő szélpark Shabla és Kavarna településeken található, 14 darab Vestas-V90-es, egyenként három megawattos szélturbinából áll, és termelése több mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő. Az ügylet a bolgár és a szerb versenyhatóság engedélyezése után 2021. január 20-án zárult, így került az Északkelet-Bulgáriában található 42 megawattos szélerőműpark, ami Bulgária ötödik legnagyobb szélerőműve, teljes egészében a MET Csoport tulajdonába.

A most megvásárolt eszköz, a Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő Suvorovo Wind Park 30 darab Gamesa G90-es, egyenként két megawattos szélturbinából áll. A 2012 óta működő szélpark évente 120 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termel, ami körülbelül 38 ezer háztartás ellátásához elegendő.

Az Enhol felvásárlással tehát a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővült.

Integrált szemlélet

Megújuló áramtermelésének kelet-közép-európai növekedésére a MET Csoport üzleti stratégiája központi elemeként tekint. A MET célja olyan, földrajzilag is diverzifikált eszközportfóliót létrehozni az áramtermelés és az energetikai infrastruktúra területén, amelyben a megújuló energiaforrások fontos szerepet kapnak.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója az integrált üzleti szemléletben hisz: „a MET legfontosabb piacain hatékonyan tudjuk támogatni az energiaátmenetet a megújulók felé.”

A cég korábban adott interjújában hangsúlyozta, hogy középtávon a gázt, mint átmeneti üzemanyagot tökéletesen kiegészíti a megújuló alapú energiatermelés.

 

forrás, portré: MET

címlapkép: pixabay

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.