Fenntarthatóság

Íme a „legmegújulóbb” országok listája

NRGreport | 2021.08.04. 12:00

Norvégia, Brazília és Új-Zéland az idei dobogósok a megújuló energiát legnagyobb mértékben alkalmazó országok listáján. Norvégia a vízenergiára épít, Brazília a bioüzemanyagok és a hulladékból származó energia terén vezet, míg Új-Zéland a szél- és napenergia terén világelső. 

A Utility Bidder energiatarifa-összehasonlító tanulmányából kiderül, mely 20 ország áll a legjobban megújulók szempontjából, illetve melyek azok az országok, amik a leginkább támaszkodnak fosszilis tüzelőanyagokra – írja az euronews.green.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira épülő tanulmány megújuló energiaforrások szempontjából a bioüzemanyagok, a hulladék, a szél-, a nap- és a vízerőművek felhasználását vizsgálta, fosszilis tüzelőanyagok kategóriában pedig a szén, a kőolaj és a földgázfelhasználást tanulmányozta.

Az első helyezett 2021-ben Norvégia lett, mivel energiafelhasználásának 56%-a megújuló forrásokból származik. A völgyekben, tavakban és csapadékban gazdag skandináv ország hasznosítja a világon a legnagyobb mértékben a vízenergiát.

Az ezüstérmes Brazília lett. Az dél-amerikai ország a bioüzemanyagok és a hulladékból származó energia elhasználásának terén tölt be vezető szerepet. Az előbb említett energiaforrások a teljes energiaellátásának 32%-át adják. Bioüzemanyagok közül a cukornádalapú etanolgyártásban is élen jár, amit az eddigi legsikeresebb alternatív üzemanyagként emlegetnek.

A harmadik hely Új-Zélandé, ahol a megújuló energiaforrások az ország energiaellátásának 42%-át teszik ki. Szél- és napenergia terén világelső, az ország energiaellátásának egynegyedét ebből a két megújulóból fedezi.

 

A listavezetők után, a legrosszabbul teljesítőket is érdemes megemlíteni:

Az energiaellátását több mint 70%-ban fosszilis tüzelőanyagokból fedező Szingapúr az lista utolsó tagja. Az ország teljes energiaellátásához viszonyítva, arányosan, Szingapúr használja a világon a legnagyobb arányban a kőolajat. Ehhez az is hozzáadódik, hogy ideális kereskedelmi elhelyezkedése és biztonságosnak vélt gazdasági környezete miatt olyan nagy olajvállalatoknak is otthont ad, mint az Exxon Mobil.

Szingapúrnál ugyan kicsit jobban teljesítenek, de az öt leginkább fosszilis tüzelőanyagokra építők közé Ausztrália és Dél-Afrika, sőt, két európai ország, Luxemburg és Hollandia is bekerült.

 

Fotó forrása: unsplash.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.