Innováció

Már működik a világ legerősebb árapály-turbinája

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.04. 05:29

Skóciában működésbe lépett az eddigi legerősebb árapály-turbina: az O2 2 megawatt teljesítményű, és a Fall of Warness nevű víztömegben horgonyozták le, és egy tenger alatti kábellel összekötötték a szárazföldi helyi elektromos hálózattal.

Az Orbital Marine Power skót vállalat működésbe helyezte az eddigi legerősebb árapály-turbinát: az O2 Orkney mellett dolgozik, és augusztus elejétől készenáll arra, hogy tiszta, zöld energiával lássa el a környék lakosságát.

A turbina 74 méter hosszú, és a következő 15 évben biztosan üzemelni fog, ez idő alatt legalább kétezer skót háztartásnak ad majd energiát. Ezen kívül árammal látja el az Orkney-ban található Európai Tengerienergia-központot (European Marine Energy Centre, EMEC), egészen pontosan annak szárazföldi elektrolizátorát, ami zöld hidrogén fejlesztését teszi lehetővé – így a környezetbarát, megújuló energiából további környezetbarát energiát nyerhetnek. A zöld hidrogén a legtisztább fajtája a hidrogénenergiának, nem kell fosszilis energia a kinyeréséhez.

„Az elképzelésünk az, hogy a projekt beindítja az árapály-energia kihasználását a világban, hogy hatékonyan tudjunk küzdeni a klímaváltozás ellen, és egy új, alacsonyan karbonizált szektort hozzunk létre” – mondta Andrew Scott, az Orbital Marin Power vezérigazgatója.

Az árapály jelenség energiatermelésre való hasznosítása egyébként egészen a középkorig nyúlik vissza. Franciaországban és Nagy-Britanniában kis vízi malmokat használtak gabona őrlésre, fa fűrészelésre, amelyek a be- és a kiáramló vizet hasznosították. Az utóbbi évtizedekben az árapály-jelenség elektromos árammá konvertálásán van a hangsúly. Ezt hatalmas duzzasztógátakban lévő turbinák segítségével lehet megoldani, illetve a folyótorkolatokba épített gátakkal. Legjelentősebb árapály erőművek a következők: bretagne-i árapály erőmű (Franciaország), Annapolis Royal-i erőmű (Kanada). A legnagyobb teljesítményű árapályerőművek Dél-Koreában épültek.

Az O2 turbinának két 20 méteres, víz alatt lévő lapátja van, amely az áradás és apály változásával mozog, így generálja az energiát. Az áramot aztán tenger alatti kábelen keresztül szolgáltatja a szárazföldi elektromos rendszerbe.

Az árapály-energia nemcsak azért jobb megoldás, mint a fosszilis energiahordozók, mert sokkal zöldebb, és nem jár kibocsátással, hanem a többi zöld energiahordozónál is jobb választás, hiszen kiszámíthatóbb, mint például a napenergia vagy a szélenergia. Egyelőre azonban még mindig nem használjuk ki eléggé ezt a biztonságos, zöld és kiszámítható „energiahordozót”: az Ocean Energy Europe adatai azt mutatják, hogy tavaly Európában mindössze 260 kilowatt (kW) árapály-kapacitást építettek ki, míg a hullámenergia kinyerésére is csak mindössze 200 kW kapacitású berendezést telepítettek.

Főkép: Orbital Marine Power

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.