Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Három átlagos amerikai életmódja annyi káros anyagot termel, hogy elég egy ember halálához

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.05. 07:31

3:1-es arányban gyilkolják az amerikaiak egymást, ha a károsanyag-kibocsátásról van szó: egy friss kutatás azt számolta, hogy országonként mennyi ember kibocsátására van szükség ahhoz, hogy annyi szennyezés jöjjön össze, amennyi egy ember haláláért felelős.

Ha három amerikait bezárunk egy szobába, biztos a gyilkosság ténye – legalább is, ami a kibocsátásukat illeti. A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint ugyanis három amerikai átlagember életmódja termel annyi káros anyagot, amennyi egy negyedik halálához elegendő. Más országokban ez a statisztika kicsit máshogy alakul: Brazíliában például négy ember kell a gyilkossághoz, Nigériában viszont 146.

A Columbia Egyetem kutatója a szén mortalitási árát határozta meg, vagyis azt, hogy a kibocsátás mennyi emberéletet követel személyekre lebontva. A legrosszabb helyzetben egyértelműen Szaúd-Arábia van, ezt követi az Egyesült Államok, majd Oroszország és – meglepő módon – Németország. Még inkább meglepő, hogy a lista alján Nigéria, India és Brazília áll.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes amerikai felelős 0,3 ember haláláért, hanem azt, hogy ha a kibocsátás ilyen mértékű marad (a kutató 2020-as adatokat használt), akkor egy amerikai ember egész életében annyi káros anyag kibocsátásáért felelős, amennyi a klímaváltozás számlájára írt halálozás ilyen mértékű arányának felel meg.

Az Egyesült Államokban viszonylag rossz a helyzet, világátlagban egy ember mindössze negyedannyi kibocsátásért felel, mint egy átlagos amerikai élete során. Egy nigériai pedig mindössze 0,01 ember halálát „okozza” az élete során a kibocsátásával.

A kutató kiemelte: ezzel nem az ijesztegetés a célja, hanem az, hogy rámutasson: rengeteg élet megmenthető, ha az ember maga is csökkenti a kibocsátását a mindennapokban. Az is érdekes, hogy mekkora az eloszlás a világ különböző országaiban, illetve a szakértő megjegyezte azt is, hogy meglepő, egyetlen ember mennyire káros a környezetre nézve.

A kutatásnak azonban korlátai is vannak: a szakértő csak a hőmérséklet-emelkedéssel járó többlethalálozást számolt, ez pedig azt jelenti, hogy ignorálja a többi, ennél is bizonytalanabb, de a klímaváltozáshoz köthető faktorokat, mint a vízhiány, a háborúk, a migráció vagy a tengerszint-emelkedés.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.