Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A Facebook továbbra is dollármilliókért népszerűsíti az olajcégek fosszilis tüzelőanyagokat támogató üzeneteit

NRGreport | 2021.08.06. 02:06

Az olaj- és gázipari ágazat 9,6 millió dollárt költött 25 174 Facebook hirdetésre az Egyesült Államokban egy év alatt, hogy népszerűsítse a fosszilis tüzelőanyagokat. Legalább 431 millió megtekintést értek el vele 2020-ban – derül ki az InfluenceMap új elemzéséből. Annak ellenére történik mindez, hogy a Facebook nyilvánosan bejelentette, hogy nagyon támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést.

Az InfluenceMap 25 olaj- és gázipari cég Egyesült Államokbeli Facebook hirdetését vizsgálta meg a 2020-as évre vonatkozóan. Az elemzés során 25 174 olyan hirdetést találtak, amelyek olyan üzeneteket tartalmaztak, ahol az olaj- és gázipar fennmaradásának szükségessége volt fókuszban. Az olaj- és gázipari szektor fosszilis tüzelőanyagok használatának meghosszabbítását célzó Facebook-hirdetéseket legalább 431 millió alkalommal nézték meg a közösségi oldalon. A 25 vállalat között szerepelt többek között az American Petroleum Institute (API), ExxonMobil, Phillips 66, Texas Oil and Gas Association és a OneAlaska is.

A vizsgálat során az elemzés négy fő témakörbe sorolta az ágazat rendkívül kifinomult üzenetkészletét:

  1. az olaj- és gázipar hozzájárul az éghajlatváltozást kezelő megoldásokhoz,
  2. az olaj és gáz gyakorlati előnyei,
  3. az olaj- és gázipar támogatja a helyi közösségeket és a gazdaságot, és
  4. az olaj- és gázágazat fontos az USA energiafüggetlensége szempontjából.

 

Az InfluenceMap kutatása az alábbi módon foglalta össze az eredményeket:

 – Az elemzett 25 174 hirdetés 48%-a tartalmazta azt a narratívát, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ágazat a klímaváltozás megoldásának része. Ebben a kategóriában 12 140 hirdetést találtak, 122 millió megtekintéssel, és ezek célcsoportja elsősorban a fiatalabb (25-34 éves) felhasználók voltak.

– Ebben a kategóriában a hirdetések a földgázt, mint "tiszta/zöld/alacsony szén-dioxid-kibocsátású" energiát népszerűsítették, annak ellenére, hogy az IPCC figyelmeztetése szerint a metánnak 87-szeres üvegházhatású felmelegedést okozó hatása van, mint a szén-dioxidnak 20 éves távlatban. E hirdetések legnagyobb terjesztője a American Petroleum Institute, amelynek tagjai között van többek között az ExxonMobil, a Chevron, a BP, és a Shell.

– A cégek 4,4 millió dollárt költöttek arra, hogy azt hangsúlyozzák, hogy az olaj és a gáz a "pragmatikus energiamix" része. Az ebbe a kategóriába tartozó hirdetéseket 174 milliószor nézték meg, a célközönség pedig az idősebb korosztály és a férfiak volt.

– Az erre a tematikára legtöbbet költő cég az ExxonMobil volt (5,04 millió dollár), majd az API (2,97 millió dollár) és a OneAlaska (330 000 dollár) következett.

– A reklámmegjelenések alapján a legnépszerűbb államok Texas (54 millió), majd Alaszka (34 millió) és Kalifornia (27 millió) voltak.

– A hirdetések megjelenésének időpontját nyomon követve megállapítható, hogy jelentős kiugrás következett be közvetlenül azután, hogy Joe Biden a választási kampány során bejelentette 2000 milliárd dolláros éghajlatvédelmi tervét. Ez a lendület egészen a novemberi amerikai választásokig kitartott.

A fosszilis tüzelőanyagokat támogató hirdetések valódi száma – és így ezen üzenetek elérése – valószínűleg jóval magasabb, mivel ez a kutatás mindössze 25 szervezetre és azok hirdetéseire összpontosított a Facebook Egyesült Államokbeli platformján. Mind az IPCC, mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) figyelmeztetett arra, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozásához drasztikusan el kell távolodni a fosszilis tüzelőanyagokról. Ennek megfelelően a kőolaj és a földgáz felhasználásának kiterjesztését célzó hirdetések nincsenek összhangban a tudományos eredményekkel.

Faye Holders, az InfluenceMap programvezetője elmondta:

"A klímaváltozás nyílt tagadása helyett az olajszektor árnyaltabb üzeneteket használ, többek között azt az elképzelést, hogy az iparág része a klímaválság megoldásának.”

A nagy olaj- és gázipari szereplők a Facebookot arra használják, hogy megpróbálják fenntartani a fosszilis tüzelőanyagok használatát, ami ellentmond annak, ami a tudósok szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges.

A kutatás egy része arra is összpontosított, hogy a Facebook milyen szerepet játszik abban, hogy platformját a fosszilis tüzelőanyagok további felhasználásának ösztönzésére használják. A közösségi médiavállalat példátlan eszközt biztosított az ágazat számára ahhoz, hogy üzeneteivel stratégiailag fontos demográfiai csoportokat célozhasson meg politikailag fontos pillanatokban.

Annak ellenére, hogy a Facebook nyilvánosan kijelentette, hogy támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést, továbbra is dollármilliókat fogad el az olaj- és gázágazattól, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat támogató üzeneteit népszerűsítse. Ez a bevételi forrás valószínűleg sokkal jelentősebb, mint amennyit ez a kutatás számszerűsíteni tud, tekintettel arra, hogy a Facebook nem alkalmazza következetesen saját hirdetési irányelveit. A hirdetéseket csak akkor tárolja a Facebook hirdetési könyvtárában – és így csak akkor áll rendelkezésre az elemzéshez -, ha "társadalmi kérdés, választás vagy politikai" besorolásúak. A kutatás több olyan példát is beazonosított, ahol a hirdetéseket nem megfelelően jelölték meg.

Az InfluenceMap a Facebook rendelkezésére bocsátotta a jelentés megállapításainak egy előzetes példányát. Válaszában a Facebook közölte, hogy intézkedéseket kezdeményezett a jelentésben szereplő szervezetekhez tartozó egyes oldalak üzemeltetőjével szemben.

A ClimateVoice alapítója és a Facebook korábbi fenntarthatósági igazgatója, Bill Weihl elmondta:

"Annak ellenére, hogy a Facebook nyilvánosan támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést, továbbra is lehetővé teszi, hogy platformját fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos propaganda terjesztésére használják. A Facebook nem csak a meglévő hirdetési irányelveit nem érvényesíti megfelelően, hanem az is nyilvánvaló, hogy ezek az irányelvek nem tartanak lépést a klímavédelmi intézkedések sürgős szükségességével. Ha a Facebook komolyan gondolja az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásait, akkor újra kell gondolnia, hogy hajlandó-e továbbra is elfogadni a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok pénzét.

 

Címlap illusztráció: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.