Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Gyorsított ütemben halad a hazai földgázbetárolás

NRGreport | 2021.08.06. 08:00

Miközben szinte egész Európa le van maradva a földgázbetárolással, a magyar piacon jól halad a folyamat. A teljes európai fölgázpiacot érintő jelentős drágulás ellenére, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilatkozata szerint idén a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került a tárolókba.

Ahogy a MEKH friss piacmonitoringjából is kiderül, júniusban jelentős áremelkedés jellemezte a fölgázpiacot. Egyetlen hónap alatt több mint 8 €/MWh volt az áremelkedés a spot piacokon, így tavaly júniushoz képest, négyszeresére nőttek az árak.

Az áremelkedés oka elsősorban, hogy globálisan vált szűkössé a gázpiac: az ázsiai kereslet gyorsan nőtt, így Európába alig érkezett LNG, azaz cseppfolyósított földgáz. Bár Ukrajna felől lett volna elérhető szállítókapacitás, az Északi Áramlattal kapcsolatos nemzetközi tárgyalások miatt, az orosz földgáz kínálat is csökkent.

Az egész Európát jellemző alacsony tárolói készletszint miatt valószínűsíthető, hogy a piaci szűkösség az egész gázévben fennmarad. A kereslet és kínálat egyensúlyba kerülését és az árak mérséklődését csak 2023-tól várják a földgázkereskedők.

Az európai betárolási trendekkel ellentétben azonban, a magyar piacon a tavaly júniusi földgáz volumen kétszerese került a tárolókba, így elmondható, hogy gyorsított ütemben zajlott a betárolás. Az extra betárolás fő forrása az Ukrajna és kisebb mértékben a Románia felől érkező import volt. Emellett, a MEKH azt is említette, a horvát és a magyar piac közötti kétirányú kereskedelmi áramlás is nőtt, a Magyarország ellátásbiztonságát növelő LNG terminál átadása óta.

 

            A hazai tárolói készlet megoszlása a hónap utolsó napján

 

Fotó forrása: pixabay.com
Grafikon forrása: MEKH

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.