Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Melyiket drágább fenntartani: az elektromos járműveket vagy a belső égésű motorokat?

NRGreport | 2021.08.08. 17:46

Egyszerű mechanikai szempontból az elektromos járműveknek kevesebb mozgó alkatrésze van, így könnyebb a karbantartásuk. A We Predict elemző cég nemrég publikált adatai szerint az elektromos autók karbantartása azonban alapvetően mégis drágább. Jó hír, hogy idővel a karbantartási költségek előbb-utóbb olcsóbbá válnak.

Az új generációs autók esetében valóban nem ritka, hogy elég hamar kell költséges szervizkiadásokkal szembesülni a tulajdonosoknak, szervizelési alternatívákból sincs rengeteg. Ráadásul a szellemi tulajdon védelme alatt az EV-gyártók képesek a kisebb javításokért is túlzó számlákkal meglepetést okozni. Így egyelőre az EV-autók valóban egy kicsit többe kerülnek.

A magasabb karbantartási költségekről szóló értékelés a 2016 és 2021 közötti 19 millió jármű elemzésének összeállítása után született.

A vállalat által közzétett elemzés adatai szerint egy EV fenntartása három hónapos tulajdonlás után 2,3-szor drágább, mint egy benzinüzemű járműé.

A cég szerint az elektromos járművek karbantartása még egy év elteltével is drága, igaz, ekkor már csak 1,6-szor.

Mivel az EV-gyártók az első évben az összes szervizszolgáltatást a garancia részeként vállalják, így az ügyfelek ezt nem igazán fáj.

Ami a konkrét modelleket illeti: a Ford Mustang Mach-E volt az egyik legköltséghatékonyabb a három hónapos tulajdonlási időszak alatt. Szervizköltsége 93 dollár volt járművenként, ami jóval alacsonyabb, mint a második helyezett Audi e-tron, amelynek szervizköltsége 366 dollár volt járművenként.

Fotó: Ford Mustang Mach-E (Ford)

A Porsche Taycan költségei járművenként 667 dollár voltak, míg a Jaguar I-Pace szervizköltségei 834 dollárra rúgtak.

Fotó: Jaguár I-Pace (Jaguar) 

Az elemzésük részleteit ismertetve a vállalat elmondta, hogy mivel az EV-ipar még mindig "bevezetési fázisban" van, a szerviztechnikusok kétszer annyi időt töltenek a problémák diagnosztizálásával és másfélszer annyi időt a javításukkal, mint egy hagyományos autó esetében. Ez a munkaerőköltségek 1,3-szoros növekedéséhez vezetett.

A legtöbb probléma a kábelezéssel vagy a töltéssel volt kapcsolatos, míg az EV-knél kerékproblémák is előfordultak, amelyek az autók nagyobb súlyának tudhatók be a bennük lévő akkumulátorok miatt.

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.