Szabályozás

Elszabadult a texasi áramigény: most épp a forróságtól

NRGreport | 2021.08.09. 18:24

A texasi áramhálózat-üzemeltető ma azt jósolta, hogy a kereslet ezen a héten eléri az idei csúcsot, mivel az otthonok és a vállalkozások a légkondicionálókba menekülnek az újabb hőhullám elől.

Az Egyesült Államokat idén több szélsőséges időjárási esemény is sújtotta, köztük a februári texasi fagy, amely milliók áramellátását szüntette meg, és a nyári rekordmeleg a Csendes-óceán északnyugati részén.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre és keddre hőségriasztást adott ki Dallasra, ahol az AccuWeather szerint a hőmérséklet augusztus 8-14. között várhatóan minden nap eléri a 90-100 Fahrenheit (35 Celsius-fok) felső sávját.

A Texas-i Elektromos Megbízhatósági Tanács (ERCOT), amely az állam hálózatának nagy részét működteti, hétfőn 74 185 megawatt (MW), kedden 74 282 MW, szerdán pedig 74 670 MW áramfelhasználást prognosztizált. Ezek a csúcsértékek felülmúlnák az idei, július 26-i 72 856 MW-os csúcsot.

A szélsőséges időjárás a texasiakat a februári fagyra emlékezteti, amikor egy halálos vihar során milliók maradtak napokig áram, víz és fűtés nélkül, miközben az ERCOT azon fáradozott, hogy megakadályozza a hálózat ellenőrizetlen összeomlását, miután szokatlanul nagy mennyiségű áramtermelés állt le a földgázvezetékek és a szélturbinák befagyása miatt.

A hőség ellenére az ERCOT északi csomópontján, amely magában foglalja Dallast is, hétfőn mindössze 39 dolláros megawattóránkénti (MWh) árfolyamon kereskedtek a csúcsidőszaki árammal.

Ez jóval elmaradt a 2021-ben eddig látott 198 dollár/ MWh átlagtól, ami elsősorban a februári fagy idején tapasztalt 8000 dollár feletti árcsúcsoknak köszönhető, de meghaladta a 2020-as 26 dolláros átlagot és az ötéves (2016-2020) 33 dolláros átlagot.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.