Fenntarthatóság

Energiahatékonysági világrekordot döntött a Huawei

NRGreport | 2021.08.10. 11:00

Új iparági – energiahatékonysági rekordot állított fel a vállalat intelligens adatközpontja. A Huawei kínai Hszianban működő intelligens adatközpontjának éves átlagos energiafelhasználási hatékonysága (PUE) 1,111. Az iparági átlaghoz képest ez 25 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztást jelent.

Az elmúlt években Kína az adatközpontok piacának második legnagyobb szereplőjévé és egyben a leggyorsabban növekvő piacává vált. Az adatközpontok energiatakarékossága és az emisszió csökkentése kiemelten fontos trenddé vált az iparágban, mert drasztikusan befolyásolja – illetve korlátozhatja – fejlődésüket.

Az adatközpontok energiahatékonyságát az úgynevezett PUE értékek mutatják: minél alacsonyabbak az értékek, annál hatékonyabb a működés. Jelenleg az iparági átlagos energiahatékonyság körülbelül 1,5. Ez azt jelenti, hogy az informatikai berendezések az adatközpont teljes áramellátásának 67%-át fogyasztják, a fennmaradó 33%-os energiafogyasztás pedig más további rendszerhez, például a hűtéshez kötődik.

A Cloud Computing & Big Data Research Institute által végzett és a The Green Grid China áltlal hitelesített 1,111-es eredmény az iparágban valaha mért legalacsonyabb érték, több mint egy tizeddel jobb a korábbi, 2018-as rekordnál, ami 1,245 volt.

A központban található szervereket a teszt során különféle terheléses próbának vetették alá, többek között, –5°C és +35°C közötti hőmérsékleten is tesztelték, és az eredményt hivatalos szervek hagyták jóvá.

„A Huawei most felállított új rekordja nagy jelentőséggel bír az adatközpont-ipar zöld és energiatakarékos fejlődésének elősegítése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében” – mondta Zhang Song, a hitelesítést végző konzorcium, The Green Grid China elnökhelyettese.

A kimagasló eredményhez a vállalat által használt intelligens energiahatékonysági megoldások is hozzájárultak.

Az új generációs adatközpontban a Huawei Free Cooling Technology megoldása működik, amely hideg idő esetén a kinti levegőt használja hűtésre, így csökkentve a rendszer energiafogyasztását. A hűtést mesterséges intelligencia is támogatja, a Huawei iCooling AI megoldása automatikusan állítja a hűtőrendszert a még energiatakarékosabb működés érdekében” – nyilatkozott Chen Dongfeng, a Huawei Smart Modular Data Center vezérigazgatója.

Az energiahatékonyság és az intelligens rendszerek használata az adatközpontokon kívül a Huawei üzleti stratégiájában is fontos szerepet tölt be. A Huawei a globális ICT és hálózatienergia-megoldások vezető szolgáltatója, mely a világ lakosságának több mint egyharmadát szolgálja ki.

 

Fotó forrása: pexels.com

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.