Fenntarthatóság

Kanálisba menekültek a cápák a mérgező algavirágzás elől

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.10. 05:48

Nyugat-Floridában a frászt hozták a helyiekre azok a cápák, amelyek felúsztak a kanálisban azért, hogy meneküljenek az algavirágzás elől. A virágzásról közvetve az emberiség tehet: a melegedő vizek miatt ez egyre gyakoribb probléma.

A klímaváltozásnak nagyon sokrétű és bonyolult következményei vannak: nem mindig az árvizek, hőhullámok, tűzvészek és szárazságok azok, amelyek problémát jelentenek, sokszor az ökológiai egyensúly borul fel, és hoz katasztrófát maga mögött. Ha ugyan katasztrófa nem is, mindenképpen kellemetlen és problémás következmény történt Nyugat-Floridában nemrég: cápák kezdtek el felúszni a kanálisokon a mérgező algavirágzás elől.

A helyiek több cápafajt láttak felúszni a kanálisokon: többek között kerekfejű pörölycápát, feketevégű cápát, dajkacápát és citromcápát is elűzött a vörös dagálynak is nevezett virágzás. Az állatokat Longboat Key és Buttonwood Harbor kanálisaiban szúrták ki, amelyek messze vannak a cápák saját élőhelyétől. Az állatok azért vándorolnak, mert az otthonaik, amelyek Tampa Bay és Sarasota Bay közelében vannak, jelenleg nem élhetők: több mint 600 tonnányi tengeri élőlény pusztult el az algavirágzás miatt.

A vörös dagályt az úgynevezett Karenia brevis alga okozza. Az ártalmas algavirágzás akkor alakul ki, amikor túlságosan megemelkedik a moszatok koncentrációja a vízben. Florida partjainál a jelenség általában évente egyszer fordul elő. Az alga olyan anyagot állít elő, amely sok más élőlény számára mérgező.

 

Ez számos cápafajra kifejezetten veszélyes, hiszen – mint például a cetcápa (Rhincodon typus) – a vízben található planktonokat eszi. Ehhez hatalmasra tárja száját, beszívja a tengervizet, majd kopoltyún szűri meg táplálékát. Az algavirágzás miatt azonban a táplálkozás közben rengeteg mérgező toxint is lenyelhet, ami előbb-utóbb az állat pusztulásához vezethet – pont így járt egy cetcápa a 2018-as algavirágzás idején is, és sokáig nem tudták, mi ölte meg ezt a békés óriást.

Az alga olyan mérgeket termel egyébként, ami megtámadja az állatok központi idegrendszerét. Minden évben komoly problémát jelent a floridai tengeri élővilágra, a helyzet pedig csak rosszabb lesz, ahogy a klímaváltozás fokozódik – az algáknak ugyanis jót tesz a melegedő víz, jobban érzik magukat benne, és sokkal többet, sokkal hosszabban fognak virágozni. Ez nemcsak a tengeri élőlényeknek probléma, hanem az emberek számára is: a vörös dagály az emberi légzőrendszert is támadja, a moszatok ugyanis nem maradnak a vízben, a szél is fújja őket. Az algák miatt elhullott állatok pedig rothadni kezdhetnek, és megmérgezhetik a vizeket.

A szakértők szerint Florida partjainál már 2020 decembere óta nagyobb mennyiségben vannak jelen a vörös algák, de eddig csak foltokban okoztak problémát. Most indult be az igazi algavirágzás, ami máris nagy problémát okozott a természetvédőknek. Egyelőre még nem tudjuk, mivel lehetne visszaszorítani a problémát, a kutatók nem találtak olyan módszert, ami hatékonyan megállítaná a vörös dagályt.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.