Rezsi

5 tipp cégeknek az áramszünet átvészelésére

NRGreport | 2021.08.11. 03:00

A hatalmas viharok, a szélsőséges időjárás nem csak a fizikai károk, de az áramkimaradások miatt is komoly problémákat okozhatnak a vállalkozásoknak a nem tervezett leállások miatt.

A Schneider Electric 5 tippje jó iránymutatás lehet a cégeknek, hogyan tudják elérni, hogy folyamatos és megbízható legyen az áramellátás létesítményeikben.  A júliusi országos viharok következtében az ipari létesítményektől, intézményektől csaknem két és fél ezer kárbejelentés érkezett a hónapban, mintegy másfél milliárd forint értékben. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közlése szerint, a hazai biztosítók közel 10 milliárd forintot fizettek már ki, vagy különítettek el lakossági, ipari és intézményi, valamint casco károkra.

A Schneider Electric szerint az alábbi öt lépéssel érdemes felkészülni az áramszünetre:

1. Használjunk előre elkészített referenciatervet

Célszerű az előre megtervezett kis- vagy középfeszültségű villamos elosztórendszert az adott felhasználási módhoz szóló referenciaterv alapján elkészíteni. Ezzel jelentősen egyszerűsíthető a tervezési-installálási folyamat, emellett a rendszer megvalósításának és üzemeltetésének általános kockázata és költsége is csökkenthető. Egy speciális villamoselosztó-tervezőszoftver, mely a meghatározott felhasználási módot és a várható működési és környezeti feltételeket egyaránt felméri, megfelelő rendszeroptimalizációt képes nyújtani.

2. Vessünk be intelligens megszakítókat

A legújabb megszakítóberendezésekben alkalmazott technológia azon túl, hogy védi az embereket és a gépeket, képes fenntartani a létesítmény működését is. A korszerű megszakítók a szelektív koordinációt alkalmazzák annak érdekében, hogy probléma esetén gyorsan elkülönítsék az elektromos hálózat meghibásodott szakaszát. Probléma esetén csak a meghibásodott szakasz előtt lévő megszakító kapcsol le, így a hálózat többi része továbbra is áramellátás alatt van, így tehát egy apró hiba miatt nem kell leállítani az egész létesítményt. A legjobb megszakítók könnyen karbantarthatók. Némelyik még mérési funkcióval is rendelkezik, melyek a hatékony energiagazdálkodáshoz és a karbantartási költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak.

3. Alkalmazzunk energiamenedzsment-rendszert

Egy energiagazdálkodási rendszer a csatlakoztatott eszközökből származó adatokat gyűjtve és elemezve folyamatosan figyelemmel kíséri a villamos hálózat kiterheltségének alakulását és a hozzá csatlakoztatott készülékek élettartam-adatainak változását. Ha bármilyen váratlan állapotot észlel, előriasztásokat, riasztásokat küld az üzemeltetés, karbantartás számára, hogy azok mielőbb intézkedhessenek és így elkerülhessék a károkat. Ez egy teljesen digitalizált villamos rendszer, mely hatékonyan ellenáll a hálózati zavaroknak, illetve, segít beazonosítani azokat, így a nem várt leállások is elkerülhetőek.

4. Vonjunk be szakértőket a prediktív karbantartáshoz

A korlátozott helyszíni műszaki, karbantartói erőforrásokkal rendelkező vállalkozások számára hasznos segítséget jelenthetnek a felhőalapú energiagazdálkodási alkalmazások, amelyek kapcsolatot teremtenek a helyi elektromos hálózatok és a térben máshol elhelyezkedő szakértők között. A szakértők, akár a távolból is monitorozhatják a hálózat működését, az elektromos rendszer állapotát és az eszközök teljesítményét is figyelemmel követhetik. Így a prediktív karbantartás bevezetése is lehetségessé válik, ami kevesebb működési hibát és a leállásiidő akár 30-50 százalékos csökkenését hozhatja.

5. Készüljünk a helyreállításra

Bármennyire is felkészült egy vállalkozás a váratlan eseményekre, teljes mértékben nem zárhatóak ki a nem tervezett leállások. Ha bekövetkezik egy ilyen incidens, arra kell törekedni, hogy minél rövidebb ideig tartson és természetesen minél kevésbé hasson ki a cég működésére. A gyors helyreállítás a megfelelő berendezések és szoftverek függvénye, amelyek közül a legmodernebbek akár mobilalkalmazással is támogathatják a karbantartókat, lépésről-lépésre végig vezetve őket a hiba elhárításáig.

 

Fotó forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.