Trading

70 dollár esett az olaj ára

NRGreport | 2021.08.11. 22:05

Az olaj szerdán hordónként 70 dollár alá esett, mivel az Egyesült Államok a termelés növelésére szólította fel az OPEC-et és olajtermelő partnereit, mivel a jelenlegi termelés nem elegendő, és veszélyeztetheti a globális gazdasági fellendülést.

A Brent nyersolaj ára idén 35%-kal emelkedett az OPEC általi kínálatcsökkentés hatására, még azután is, hogy a múlt héten az olaj az elmúlt hónapok legmeredekebb heti veszteségét szenvedte el, mivel aggódtak amiatt, hogy a koronavírusfertőzések megfékezését célzó utazási korlátozások visszavethetik a keresletet.

A Fehér Ház szerdán közleményben közölte, hogy a Biden-kormányzat sürgette az OPEC-et és partnereit a termelés fokozására. A CNBC korábban már beszámolt a fejleményről.

"A globális fellendülés kritikus pillanatában ez most egyszerűen nem elég" – mondta a közleményben Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, utalva az OPEC és szövetségesei által nemrég elfogadott termelésnövelésre.

A Brent nyersolaj 77 centtel, azaz 1,1%-kal, hordónként 69,86 dollárra csökkent 1345 GMT-kor, a keddi 2,3%-os emelkedést követően. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) 74 centtel, azaz 1,1%-kal 67,55 dollárra csökkent, a keddi 2,7%-os ugrás után.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és többi partnere, az OPEC+ néven ismert szervezet, júliusi ülésén állapodott meg abban, hogy augusztustól kezdve havonta napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést, amíg a többi kitermeléscsökkentést fokozatosan le nem állítják.

A termelők fokozatosan enyhítik a 2020-ban hozott, napi 10 millió hordónkénti rekord mértékű, a világ keresletének mintegy 10%-át kitevő csökkentést, mivel az olajfelhasználás a világjárvány okozta visszaesésből kilábal.

Korábban szerdán a nyersolaj 70 dollár felett kereskedett, mivel az Egyesült Államokban az üzemanyag iránti növekvő kereslet jelei ellensúlyozták a COVID-19 Delta-változat okozta ázsiai utazási korlátozásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Az iparági adatok azt mutatták, hogy az amerikai nyersolaj- és benzinkészletek csökkentek a múlt héten, míg az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) szerint az amerikai munkahelyek növekedése és a növekvő mobilitás növelte a benzinfogyasztást az idei év eddigi részében.

A későbbiekben az EIA hivatalos amerikai készletadatai kerülnek fókuszba 1430 GMT-kor.

Kedden az American Petroleum Institute iparági csoport közölte, hogy az amerikai nyersolajkészletek 816 ezer hordóval, a benzinkészletek pedig 1,1 millió hordóval csökkentek a múlt héten.

 

címlap: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.