Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A világ leggyorsabb és legerősebb elektromos túraautói hamarosan Magyarországon

NRGreport | 2021.08.12. 02:00

„Pokoli időszak jön” – mondta a túraautó-világkupa főnöke, Francois Ribeiro a 2019-es bajnokság malajziai szezonzáróján. Ribeiro szinte közvetlenül azután beszélt erről, hogy a Volkswagen bejelentette, teljes mértékben befejezi a belső égésű motorokkal szerelt versenyprogramjait, és a jövőben csak az elektromos versenyzésre fókuszálnak.

„Ha szeretjük a benzines versenyautókat, ami szerintem így van, akkor az elkövetkező évek brutálisak, pokoliak lesznek. Nehéz döntések jönnek majd bajnokságokban a motorsport teljes palettáján, raliban, túraautóban, GT-ben, akár a Forma–1-ben is.” – mondta a francia sportvezető.

Az autóiparban a belső égésű motorokkal szemben kezdetben elbukó elektromos gépek szép lassan visszaveszik az uralmat a fosszilis energiahordozó készletek rohamos fogyásának, illetve a környezetet sokkal jobban óvó elektromos hajtás fejlődésének köszönhetően.

Ez a folyamat pedig a versenysportban sincs másképp, hiszen éppen a csúcskategóriából kerülnek át a fejlesztések a hétköznapi használatba. A logikus az lenne, hogy a motorsport a piaci igények előtt jár, az elektromos váltás azonban jócskán beelőzött a közúton, de mostanra az elektromos hajtás – legalább részben – minden versenysorozatban megjelent. A Forma–1-ben évek óta tart a hibridéra, ahogy az endurance-vb csúcskategóriás autóinál is. Az amerikai IndyCarba 2022-ben érkezik a hibridhajtás, és a NASCAR is megkezdi ugyanebben az évben az átállást.  

A jövő viszont a teljesen elektromos autóké, a csúcs pedig ebben jelenleg a Forma–E. A kirakatsorozatként is funkcionáló Forma–E mellett egyre több sorozat készül fel a túlélésre. A ralikrosszban már 2019-ben lezajlott a „válságév” azzal, hogy a gyártók kiszálltak, várva az elektromos folytatásra. A terepraliban is kész már az Extreme E koncepció, amit már a Dakaron is kipróbáltak egy szakaszon tesztjelleggel, bár egy akkora maratoni verseny teljesítéséhez még nincsenek elég nagy kapacitású akkumulátorok. A rali is felkészült az elkerülhetetlenre, igaz, náluk 2022-ben még csak a hibrid, tehát benzines és elektromos közös hajtású autók érkeznek.

Elektromos társsorozatot kapott a túraautó-világkupa, a WTCR. Pure ETCR néven egyelőre nem riválisnak, hanem kiegészítő bajnokságnak indul és 2021. nyarán mutatkozott be. Ezzel a TCR-túraautók szabályait megalkotó WSC, illetve a WTCR-t és a Pure ETCR-t is szervező Eurosport Events komplex palettát fed le a motorsportban, mert azonos kategórián belül kínál egyszerre benzines és elektromos versenyzést. A WSC-t vezető Marcello Lotti ugyanakkor nem jósolt nagy jövőt a benzines autósportnak, szerinte 10 éven belül a világ legtöbb helyén már csak elektromos versenyautókat látunk.

A két sorozat koncepciója viszont nem csak a meghajtás miatt tér el. Ahogy a Forma-1 és a Forma-E a technológiai újításokat és a mérnöki csúcsteljesítményt, úgy a túraautózás (benzines és elektromos verziója) a kész, magánszemélyek által is megvásárolható termékeket népszerűsíti. Ezen csavar egy picit a Pure ETCR, ami az elektromobilitás elérhető eszközeit is bemutatja majd.

Ha a Formula E megjelenése 2014-ben az autósport elektromos jövőjének eljövetelét jelentette, akkor 2021 az az év, amikor az elektromos autó-alapú versenyzés a következő forradalmat éli át és ez a teljesen elektromos PURE ETCR sorozatnak köszönhető, amely június 18-án debütált az olaszországi Vallelunga Circuit pályán.

A PURE ETCR a világ első tisztán elektromos hajtású, több márkát felvonultató túraautó-bajnoksága, amely a legnagyobb autóipari vállalatok számára az egyetlen olyan globális platformot nyújtja, amelyen versenyképes környezetben mutathatják be legújabb elektromos autóikat. A PURE ETCR autók döbbenetes számai önmagukért beszélnek, a 100%-ban elektromos hátsókerék-meghajtású túraautók a leggyorsabb és legerősebb túraautói, amelyek ma a világon versenyeznek.

A PURE ETCR célja, hogy egy kezdetben öt európai és ázsiai eseményt felölelő versenynaptár segítségével átformálja az elektromos járművekről alkotott képet, és megmutassa a világnak, hogy ezek a járművek szórakoztatóak, gyorsak és szexik. 2021-ben több kulcsfontosságú lépést tesz a nagyobb fenntarthatóság irányába, többek között egy speciálisan optimalizált eseménynaptárral, amely lehetővé teszi a "kizárólag tengeri szállítmányozás" politikáját, amely az egyenértékű légi közlekedés CO2-kibocsátásának tizedét termeli. Az elektromos versenyautókat hidrogéngenerátorokkal működő töltők látják el energiával, így a közvetlenül a hálózatból származó áramnál is tisztább, szén-dioxid-mentesített áramot biztosítanak, és a folyamat egyetlen mellékterméke a víz. A Goodyear speciális, minden időjárási viszonyokra alkalmas gumiabroncsai biztosítják, hogy a versenyekre kevesebbet kell majd belőlük gyártani és szállítani.  A csapatok helyszíni étkeztetéshez csak helyben vásárolt élelmiszereket és helyben dolgozó személyzetet vesznek igénybe.

Emellett minden helyszínt részben „zöld szempontok” alapján választottak ki, köztük a dániai Koppenhágát, amely 2025-re a világ első szén-dioxid-semleges fővárosává kíván válni, és a spanyolországi MotorLand Aragónt, amely az energiájának 27 százalékát megújuló forrásokból nyeri.

A mezőny magyar érdekeltségeire nem lehet panaszunk, a Zengő Motorsport és Nagy Dániel részt vesz az ETCR-ben, az Alfa Romeókat futtató Romeo Ferraris együttműködő partnereként a M1RA is jelen van.

Íme a csapatok és versenyzőik:

– A Zengő Motorsport a CUPRA gyári támogatását élvező csapatként indul. A négy CUPRA E-Racert igazi sztárok vezetik: a spanyol duó, Mikel Azcona és Jordi Gené mellett Mattias Ekström, a DTM svéd legendája, ralikrossz-világbajnok, valamint egy fiatal magyar tehetség, Nagy Dániel.

– A Romeo Ferraris csapatához a Michelisz Norbert által alapított, jelenleg Bári Dávid által irányított M1RA istálló csatlakozott az Alfa Romeo partnereként, gyártói támogatás nélkül. Az elektromos Giulia volánjánál Luca Filippi, Stefano Colletti, Oliver Webb és Rodrigo Baptista foglalnak helyet.

– A Hyundai gyári csapata az Augusto Farfus, Jean-Karl Vernay, Tom Chilton, John Filippi kvartettel méreti meg magát az elektromossá alakított Hyundai Velosterekkel.

A Zengő Motorsport magyar autóversenyző csapatról még azok is hallottak, akiktől egészen távol áll az autó-motorsport. Nem véletlen, hiszen a csapat alapítója és menedzsere, Zengő Zoltán megkerülhetetlen szereplője a magyar autó-motorsport életnek, 1994 óta a Zengő név összeforrt a hazai motorsport élettel, számos hazai és nemzetközi elismerést vívott ki a csapat, sok tehetséges fiatalnak, köztük Michelisz Norbertnek teremtett lehetőséget autóversenyzői karrierjének elindításában.                            

Zengő Zoltán csapatvezető mindig is szerette a váratlan húzásokat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a sikerre szomjazó rajongóknak örömet okozzon. Csapata egyet jelent a profizmussal, az innovációval és a tehetségek támogatásával.

„Mindent meg akarunk nyerni” – ezzel indította a 2021-es szezont Zengő. Pályafutásuk legkomolyabb felvonásához érkeztek, a hagyományos túraautó-világkupa sorozat idei szezonjának igazi nagyágyúkkal vágtak neki (Mikel Azcona, Jordi Gené, Robert Huff), és a csapatban folytatja tovább a Zengő Motorsport fiatal tehetsége, Boldizs Bence is. És ha mindez nem kötné le eléggé a csapatot, teljesen egyértelmű volt számukra, hogy részt szeretnének vállalni a WTCR mellett a túraautó szakág új versenyében, a kizárólag elektromos hajtású versenyautók számára kiírt PURE ETCR-sorozatban is.

„Óriási lehetőség a világ első, elektromos autók számára kiírt sorozatában részt venni. Ez egy új korszak kezdete a túraautózásban. A CUPRA két e-Racerrel vesz részt a versenyen, Mikel Azcona, Mattias Ekström, Jordi Gené és Nagy Dániel pilótákkal. Ők alkotják a csapatot, amely ötvözi a fiatalságot és a tapasztalatot, és lehetővé teszi, hogy a csapat az elektromos túraautó-bajnokság történetének első bajnoki címéért harcoljon. A PURE ETCR példátlan kihívást jelen, nem csak azért, mert egy teljesen új technológiáról van szó, hanem forradalmian új a versenyformátum is. Bivalyerős elektromos autók, lélegzetelállító tempó, világklasszis versenyzők, szuper izgalmas, gyors csaták, ezek jellemzik a sorozatot. Minden adott tehát, hogy vonzó legyen az autó-motorsport rajongók számára, ezt az élményt pedig mi pilótáink sikereivel igyekszünk fokozni. A jelenben vehetünk részt a jövő versenyzésében és annak alakításában és ez fantasztikusan nagy élmény. Azért dolgozunk, hogy álmokat váltsunk valóra. Köszönöm fő támogatóinknak, a CUPRÁnak, és a MOL-nak, hogy ezt lehetővé teszik számunkra. Nagyon jó érzés, hogy a magyar futamra a bajnokság éllovasaként érkezhetünk egyéniben és csapatban is.”

Az autók teljesítménye és a széria innovatív formátuma – a hagyományos versenyek helyett rövid és éles „csaták” – máris felkeltette a rajongók érdeklődését szerte a világon.

A világ első teljesen elektromos, több márkát felvonultató sorozata, a PURE ETCR hamarosan ellátogat a Hungaroringre – a túraautó-világkupa augusztus 21-22-ei magyar hétvégéjén mutatja meg magát.

 

A cikk megjelenését a Zengő Motorsport támogatta.

Fotók forrása: Zengő Motorsport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.