Fenntarthatóság

Olyan gaz lehet a repülőüzemanyagok zöldítésének kulcsa, amivel mindenki játszott gyerekkorában

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.13. 08:13

Egy teljesen hétköznapi növény segíthet a repülők üzemanyagának környezettudatosabbá tételében: a mezei tarsókát valószínűleg sokan névről nem ismerik, de régen a gyerekek sokat játszottak vele.

A mezei tarsóka Európában és Észak-Amerikában általánosan elterjedt, gyakori gyomnövény. Tavasztól kezdve magról csírázik folyamatosan, az ősszel kikelő példányai tőlevélrózsás formában vészelik át a telet. Áprilistól kezdve egészen késő őszig, a fagyok beálltáig virágzik. Virágai a szár elágazó tetején alkotnak fürtvirágzatot, és a szár folyamatos növekedése miatt csúcsa folyamatosan virágzik, a korábbi virágok termései pedig a szár alacsonyabb részein sorakoznak.

Talán ma már annyira nem, de régen a gyerekek sokat játszottak azzal, hogy a még nem virágzó rügyeket kicsit lejjebb húzzák a száron, és megrázzák a növényt – így csörgő hangot hallatott. Valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy az Ohio Állami Egyetem kutatói pont ezt a gazt tartják majd a repülőüzemanyagok zöldítésének alapvető összetevőjének.

Az Applied Energy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mezei tarsóka tökéletes repülőgép-üzemanyag lehetne, főleg akkor, ha tudjuk, milyen környezetbarát a termesztése: bár valószínűleg egyelőre senki nem termeszt csak tarsókát, a kutatók azt találták, hogy kevesebb talajműveléssel jár, mint a többi növény termesztése, így sokkal inkább környezetbarát, mint a jelenleg használt alternatívák.

A tarsóka jobb megoldás lehet, mint azok a növények, amelyekből jelenleg a bioüzemanyag készül. Ennek megállapításához a kutatók számítógépes modelleket használtak, amelyekben megnézték, mennyire lehetséges a tarsókát környezetbarát módon termeszteni, szállítani és átalakítani olyan üzemanyaggá, amely megfelelő a repülőgépek számára. A modellek megmutatták, hogy mennyi energia lenne szükséges ahhoz, hogy a tarsókát üzemanyaggá konvertálják, és a kutatók megállapították, hogy a jelenlegi módszereknél sokkal jobb alternatíváról van szó.

Egyetlen szempontból bukik csak el a növény: pénzügyileg rosszabb megoldásról van szó, ennek ellenére a szakértők reménykednek, hogy a környezetvédelmi előnyei áthidalják azt, hogy kicsit drágább termeszteni, mint a többi alternatívát. Nagy előnye a növénynek továbbá az, hogy olyankor lehet termeszteni, amikor sok más haszonnövény nem nő, így a gazdák számára tökéletes átmeneti növény lehet.

Ha nem is a tarsóka, de valamilyen más megoldás kell ahhoz, hogy környezetbaráttá tegyük a repülést – a kutatók megjegyzik ugyanis, hogy a légiforgalom a teljes ember általi kibocsátás két százalékáért felelős. Ez nem tűnik soknak, de még így is jelentős károsanyag-mennyiségről van szó.

Főkép: Vinayaraj / Wikipedia

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.