Fenntarthatóság

Sokkal hatékonyabbak a nagyvárosban a teherbiciklik, ha szállításról van szó

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.18. 08:36

Nemcsak környezeti előnyökről beszélhetünk, ha összehasonlítjuk a teherbicikliket a teherfurgonokkal a városi szállításban: sokkal hatékonyabb maga a munka is, ha nem a nagy autókkal végzik.

Ha szakértők azt mondják: a teherbiciklik, főleg az elektromos fajták, hamarosan lekörözik majd az autókat a városi forgalomban, a szkeptikusok általában a sebességgel vagy a kényelemmel példálóznak a biciklik ellen és a kocsik mellett. Pedig a városi környezetben – még akkor is, ha a külvárosi kerületeket nézzük – a praktikusság és a gyorsaság gyakran lekörözi a puszta teljesítményt és sebességet. Aki nem hiszi, próbáljon meg közlekedni Budapesten csúcsidőben – valószínűleg mindenki azt kívánná, bárcsak inkább biciklin ülne.

Nincs ez másképp a teherszállítással sem: egy teherfurgon városi forgalomban több ponton hátránnyal indul még a hagyományos autókhoz képest is. A Possible nevű jótékonysági szervezet nemrég jelentést adott ki „Az alacsony szén -dioxid -kibocsátású fuvar ígérete” címmel, amiben – többek között – a teherbicikliket is összehasonlítják más megoldásokkal. A környezet London, az eredmények pedig azt mutatják, hogy egy ilyen nagyvárosi környezetben a biciklik jóval lekörözik a teherautókat. A kutatáshoz biciklik és autók GPS-adatait vetették össze, és azt találták, hogy

  • a biciklik átlagosan 1,16-szor gyorsabbak voltak, mint a teherautók,
  • több csomagot tudtak kézbesíteni adott idő alatt, mint a motorral ellátott társaik,
  • a vizsgált 98 nap során a biciklik 3896 kilogrammnyi szén-dioxidot és 5,5 nitrogén-dioxidot spóroltak meg,
  • londoni viszonylatokra számolva a teherautóval megtett szállítások tíz százalékát lecserélve 133300 tonna szén-dioxiddal kerülne kevesebb a levegőbe, és 109400 kilogrammal kevesebb nitrogén-dioxidot bocsátana ki a közlekedés évente.

Azt érdemes megjegyezni: a kutatás azzal kezdődött, hogy a szakértők a biciklis útvonalakat választották ki, így valószínűleg van némi elfogultság arra nézve, hogy a kutatás inkább a biciklivel megtehető útvonalakra koncentrált. Természetesen minden nagyvárosban vannak olyan teherútvonalak, amelyeket lehetetlen biciklivel megtenni. Ennek ellenére rengeteg útvonalon járhatnának teherbiciklik az autók helyett – egy korábbi kutatás például kimutatta, hogy az útvonalak felén lehetne biciklis forgalomban szállítani.

Az előnyök viszont nem kizárólag a környezetvédelemre vonatkoznak: a szállítók így egészségesebbek lehetnek, csökkenhet az elütött állatok és közlekedési balesetek száma, kevesebb utat foglalnának el a biciklisek, és könnyebben is parkolhatnának, így hatékonyabb lehetne a munkavégzés is.

A szakértők szerint következetes kormányzati tervezés kellene ahhoz, hogy ennek a váltásnak az előnyeit ki lehessen aknázni, és meg kéne növelni az adókat a motoros járművekre, ezzel is ösztönözve az embereket a biciklizésre. A kutatásban persze nemcsak hagyományos, hanem elektromos teherbicikliket is vizsgáltak, ezeket például hosszabb utakra is könnyen lehet vinni, és nehezebb árukat is lehet velük szállítani.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.